Noors bedrijf krijgt 100 miljoen subsidie voor 29 GWh grote batterij

FREYR-CQP-Slurry-1

Interessant nieuws uit Noorwegen. Het in Oslo gevestigde Freyr Battery, een fabrikant van Energy Storage Systems (ESS), heeft namelijk een subsidie van 100 miljoen euro ontvangen via het EU-innovatiefonds ter ondersteuning van de ontwikkeling van het Giga Arctic-project van het bedrijf. Het geld is bedoeld voor een site in het noorden van Noorwegen waar een ESS-faciliteit wordt gebouwd en getest met een nominale capaciteit van 29 GWh, aangedreven door 100% hernieuwbare waterkracht.

Volgens een onafhankelijke beoordeling zou deze Giga Arctic-faciliteit van Freyr, wanneer voltooid, 80 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen verminderen gedurende zijn levensduur. Voor de beeldvorming, dat is tweemaal de totale hoeveelheid CO2 die jaarlijks in Noorwegen wordt uitgestoten.

De Noren zien de toekenning van de subsidie als een erkenning van de EU dat batterijen een hoofdrol spelen in de energietransitie.

Het Giga Arctic-project is overigens slechts het eerste in een reeks van plannen van Freyr. Het bedrijf onderzoekt tevens de mogelijkheden om de productie van batterijcellen op industriële schaal te ontwikkelen in de Verenigde Staten en Vaasa, Finland. Uiteindelijk wil het bedrijf tegen 2025 50 GWh batterijcelcapaciteit installeren, tegen 2028 100 GWh jaarcapaciteit en tegen 2030 200 GWh jaarcapaciteit.

Lees ook
Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.