Noors bedrijf krijgt 100 miljoen subsidie voor 29 GWh grote batterij

FREYR-CQP-Slurry-1

Interessant nieuws uit Noorwegen. Het in Oslo gevestigde Freyr Battery, een fabrikant van Energy Storage Systems (ESS), heeft namelijk een subsidie van 100 miljoen euro ontvangen via het EU-innovatiefonds ter ondersteuning van de ontwikkeling van het Giga Arctic-project van het bedrijf. Het geld is bedoeld voor een site in het noorden van Noorwegen waar een ESS-faciliteit wordt gebouwd en getest met een nominale capaciteit van 29 GWh, aangedreven door 100% hernieuwbare waterkracht.

Volgens een onafhankelijke beoordeling zou deze Giga Arctic-faciliteit van Freyr, wanneer voltooid, 80 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen verminderen gedurende zijn levensduur. Voor de beeldvorming, dat is tweemaal de totale hoeveelheid CO2 die jaarlijks in Noorwegen wordt uitgestoten.

De Noren zien de toekenning van de subsidie als een erkenning van de EU dat batterijen een hoofdrol spelen in de energietransitie.

Het Giga Arctic-project is overigens slechts het eerste in een reeks van plannen van Freyr. Het bedrijf onderzoekt tevens de mogelijkheden om de productie van batterijcellen op industriële schaal te ontwikkelen in de Verenigde Staten en Vaasa, Finland. Uiteindelijk wil het bedrijf tegen 2025 50 GWh batterijcelcapaciteit installeren, tegen 2028 100 GWh jaarcapaciteit en tegen 2030 200 GWh jaarcapaciteit.

Lees ook
Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1