Noors bedrijf krijgt 100 miljoen subsidie voor 29 GWh grote batterij

FREYR-CQP-Slurry-1

Interessant nieuws uit Noorwegen. Het in Oslo gevestigde Freyr Battery, een fabrikant van Energy Storage Systems (ESS), heeft namelijk een subsidie van 100 miljoen euro ontvangen via het EU-innovatiefonds ter ondersteuning van de ontwikkeling van het Giga Arctic-project van het bedrijf. Het geld is bedoeld voor een site in het noorden van Noorwegen waar een ESS-faciliteit wordt gebouwd en getest met een nominale capaciteit van 29 GWh, aangedreven door 100% hernieuwbare waterkracht.

Volgens een onafhankelijke beoordeling zou deze Giga Arctic-faciliteit van Freyr, wanneer voltooid, 80 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen verminderen gedurende zijn levensduur. Voor de beeldvorming, dat is tweemaal de totale hoeveelheid CO2 die jaarlijks in Noorwegen wordt uitgestoten.

De Noren zien de toekenning van de subsidie als een erkenning van de EU dat batterijen een hoofdrol spelen in de energietransitie.

Het Giga Arctic-project is overigens slechts het eerste in een reeks van plannen van Freyr. Het bedrijf onderzoekt tevens de mogelijkheden om de productie van batterijcellen op industriële schaal te ontwikkelen in de Verenigde Staten en Vaasa, Finland. Uiteindelijk wil het bedrijf tegen 2025 50 GWh batterijcelcapaciteit installeren, tegen 2028 100 GWh jaarcapaciteit en tegen 2030 200 GWh jaarcapaciteit.

Lees ook
Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen is een interessante innovatie verschenen: Kitepower. Deze technologie, die potentieel een alternatief biedt voor traditionele dieselgeneratoren, is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up. Medeoprichter Johannes Peschel deelde zijn inzichten met Change Inc., waaruit blijkt1