Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

DT batterijopslag hernieuwbare energiebronnen

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.

Grootschalige batterijopslagsystemen worden gebruikt om overtollige wind- en zonne-energie op te slaan en weer vrij te geven wanneer dat nodig is. Ze helpen de stroomtoevoer stabiel te houden, compenseren netschommelingen en vergemakkelijken de integratie van hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet. Omdat hernieuwbare energie niet altijd constant beschikbaar is, is een succesvolle energietransitie niet mogelijk zonder opslagtechnologie. Samen met INTILION en Pixii integreerde PASM, dochteronderneming van Deutsche Telekom, op 24 april 2024 de eerste twee grootschalige batterijopslagsystemen, elk met een capaciteit van 6 megawattuur (MWh) per batterijsysteem, in het elektriciteitsnet in Münster. Hiermee is Deutsche Telekom het eerste telecommunicatiebedrijf met grootschalige batterijopslagsystemen voor duurzame energie.

66 MWh erbij

PASM bouwt drie extra opslaglocaties in Hannover, Bamberg en München, die een totale capaciteit van 66 MWh zullen creëren. DT  en PASM streven naar een capaciteit van in totaal 300 MWh aan energie via batterijopslag tegen 2030.

Verdere stappen

PASM breidt haar duurzame energieportfolio voortdurend uit door middel van Power Purchase Agreements (PPA's). Vanaf januari 2026 zal Deutsche Telekom 50 procent van zijn energieportfolio via PPA's inkopen. In het kader van de onlangs gesloten langlopende stroomafnameovereenkomst met EnBW zal het 100 MW afnemene van het windmolenpark “He Dreiht” in de Duitse Noordzee.

(bron)

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

KSTAR en SIM Holland slaan handen ineen

KSTAR en SIM Holland slaan handen ineen

In tijden dat energievraagstukken complexer zijn dan ooit is er een groeiende groep van succesvolle bedrijven die hiervan weten te profiteren. “Dat is ons als pioniers in de energiemarkt niet ontgaan” aldus Peter Snijders verantwoordelijk voor de technische groothandel SIM Holland B.V. uit Sliedrecht.

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Spanningsonbalans en daaruit voortvloeiende storingen kunnen al snel leiden tot uitval van apparatuur en onvoorziene downtime. Voor datacenters betekent dat bedrijfsonderbrekingen en verlies van klantenvertrouwen. Een “floating neutral” is een mogelijke oorzaak van spanningsonbalans.