Noors bedrijf krijgt 100 miljoen subsidie voor 29 GWh grote batterij

FREYR-CQP-Slurry-1

Interessant nieuws uit Noorwegen. Het in Oslo gevestigde Freyr Battery, een fabrikant van Energy Storage Systems (ESS), heeft namelijk een subsidie van 100 miljoen euro ontvangen via het EU-innovatiefonds ter ondersteuning van de ontwikkeling van het Giga Arctic-project van het bedrijf. Het geld is bedoeld voor een site in het noorden van Noorwegen waar een ESS-faciliteit wordt gebouwd en getest met een nominale capaciteit van 29 GWh, aangedreven door 100% hernieuwbare waterkracht.

Volgens een onafhankelijke beoordeling zou deze Giga Arctic-faciliteit van Freyr, wanneer voltooid, 80 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen verminderen gedurende zijn levensduur. Voor de beeldvorming, dat is tweemaal de totale hoeveelheid CO2 die jaarlijks in Noorwegen wordt uitgestoten.

De Noren zien de toekenning van de subsidie als een erkenning van de EU dat batterijen een hoofdrol spelen in de energietransitie.

Het Giga Arctic-project is overigens slechts het eerste in een reeks van plannen van Freyr. Het bedrijf onderzoekt tevens de mogelijkheden om de productie van batterijcellen op industriële schaal te ontwikkelen in de Verenigde Staten en Vaasa, Finland. Uiteindelijk wil het bedrijf tegen 2025 50 GWh batterijcelcapaciteit installeren, tegen 2028 100 GWh jaarcapaciteit en tegen 2030 200 GWh jaarcapaciteit.

Lees ook
Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.