Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Screenshot 2024-04-30 at 10.33.58

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

Exowatt claimt een nieuwe benadering te hebben ontwikkeld door warmte op te slaan in plaats van elektriciteit. Het maakt daarbij gebruik van thermische batterijen en dus niet elektrochemische batterijen. Ook claimt men niet afhankelijk ten zijn van zeldzame metalen. Elektriciteit wordt continu geproduceerd en gedistribueerd met behulp van een thermische motor. Dit kan dus, zo stelt het bedrijf, ongeacht de weersomstandigheden.

Het belangrijkste product van Exowatt, de P3-module, komt in de vorm van een container met zonnepanelen erbovenop. De Exowatt-technologie slaat de zonne-energie op in een thermische batterij, waar het gedurende 24 uur kan worden bewaard. De Exowatt P3 bestaat uit een modulair 3-in-1 systeem: een warmtecollector, een thermische batterij en een thermische motor die energie en warmte kan leveren gedurende de dag. Dit alles is dus samengebracht in een 40-voet container.

Hoewel de technologie nog in ontwikkeling is, streeft Exowatt ernaar elektriciteit aan te bieden voor 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder. Dat zou lager zijn dan de prijs van fossiele brandstoffen en traditionele hernieuwbare energiebronnen.

Een van de gelovigen in deze visie is Sam Altman, mede-oprichter van OpenAI. Samen met enkele andere investeringsfondsen levert hij een financiële injectie van 20 miljoen dollar om tegen het einde van het jaar 500 megawatt te kunnen implementeren.

 

Illustratie: Exowatt

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.