Netbeheerderers publiceren plan voor snellere verbetering van regionale infrastructuren

Nieuwsbericht Plan Netbeheerders

De netbeheerders hebben de zogeheten Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur gepubliceerd, een voorstel dat een voorstel om de uitvoering van infrastructuurprojecten te versnellen.

Dit voorstel is op 1 november gepubliceerd. Het document richt zich op een planmatige aanpak, waarbij verschillende stakeholders - waaronder netbeheerders, aannemers, opdrachtgevers en overheden - samenwerken met een duidelijke focus op de opbouw van het energiesysteem. Het idee is dat door deze samenwerking, de uitvoering van projecten logischer en sneller zal verlopen.

De agenda wil niet alleen een blauwdruk voor versnelde uitvoering zijn, maar ook een uitnodiging voor een landelijke dialoog over de uitvoering van infrastructuurprojecten. Netbeheer Nederland ziet dit als een startpunt voor gesprekken met stakeholders over hoe deze versnelling in de praktijk gebracht kan worden. Het uiteindelijke doel is om samen te kijken hoe de versnelling van de uitvoering gerealiseerd kan worden, en hierbij een breder perspectief te bieden aan alle energiegebruikers, variërend van de industrie tot de consument.

Een van de voorgestelde methoden om de uitvoering te versnellen, is het efficiënt inzetten van ‘productiekaravanen’ die systematisch het net toekomstbestendig maken. Daarnaast wordt er gesproken over het opzetten van ‘vergunningfabrieken’ om het proces van grondbeschikbaarheid voor de benodigde infrastructuur te versnellen. Dit zou niet alleen leiden tot een snellere uitvoering, maar ook tot meer transparantie en voorspelbaarheid van het werk dat uitgevoerd moet worden. Met de inzet van deze agenda krijgen alle betrokken partijen eerder inzicht in waar en wanneer er aan de energie-infrastructuur wordt gewerkt, wat op de lange termijn zal bijdragen aan een beter georganiseerde en efficiëntere uitvoering van infrastructuurprojecten.

Lees ook
Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post.

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."