Netbeheerderers publiceren plan voor snellere verbetering van regionale infrastructuren

Nieuwsbericht Plan Netbeheerders

De netbeheerders hebben de zogeheten Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur gepubliceerd, een voorstel dat een voorstel om de uitvoering van infrastructuurprojecten te versnellen.

Dit voorstel is op 1 november gepubliceerd. Het document richt zich op een planmatige aanpak, waarbij verschillende stakeholders - waaronder netbeheerders, aannemers, opdrachtgevers en overheden - samenwerken met een duidelijke focus op de opbouw van het energiesysteem. Het idee is dat door deze samenwerking, de uitvoering van projecten logischer en sneller zal verlopen.

De agenda wil niet alleen een blauwdruk voor versnelde uitvoering zijn, maar ook een uitnodiging voor een landelijke dialoog over de uitvoering van infrastructuurprojecten. Netbeheer Nederland ziet dit als een startpunt voor gesprekken met stakeholders over hoe deze versnelling in de praktijk gebracht kan worden. Het uiteindelijke doel is om samen te kijken hoe de versnelling van de uitvoering gerealiseerd kan worden, en hierbij een breder perspectief te bieden aan alle energiegebruikers, variërend van de industrie tot de consument.

Een van de voorgestelde methoden om de uitvoering te versnellen, is het efficiënt inzetten van ‘productiekaravanen’ die systematisch het net toekomstbestendig maken. Daarnaast wordt er gesproken over het opzetten van ‘vergunningfabrieken’ om het proces van grondbeschikbaarheid voor de benodigde infrastructuur te versnellen. Dit zou niet alleen leiden tot een snellere uitvoering, maar ook tot meer transparantie en voorspelbaarheid van het werk dat uitgevoerd moet worden. Met de inzet van deze agenda krijgen alle betrokken partijen eerder inzicht in waar en wanneer er aan de energie-infrastructuur wordt gewerkt, wat op de lange termijn zal bijdragen aan een beter georganiseerde en efficiëntere uitvoering van infrastructuurprojecten.

Lees ook
Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen is een interessante innovatie verschenen: Kitepower. Deze technologie, die potentieel een alternatief biedt voor traditionele dieselgeneratoren, is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up. Medeoprichter Johannes Peschel deelde zijn inzichten met Change Inc., waaruit blijkt dat...