Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

nvidia-a100-hgx-3qtr-front-left-2c50-l@2x

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik. Volgens informatie onthuld door Dell, een van 's werelds grootste serverfabrikanten, en gerapporteerd door Tom’s Hardware, zullen deze nieuwe GPU's tot wel 1000 watt verbruiken. Dat is een stijging van 40% ten opzichte van de huidige generatie. Deze toename in energiebehoefte kan een flinke uitdaging vormen voor zowel de koeltechnologieën als de infrastructuur van datacenters.

De toename in energieverbruik van Nvidia's Blackwell GPU's heeft directe implicaties voor datacenters. Enerzijds biedt het een aanzienlijke verbetering in AI-verwerkingsmogelijkheden, wat cruciaal is voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen. Anderzijds introduceert het de noodzaak voor geavanceerde koelsystemen om de warmte die door deze krachtige chips wordt gegenereerd, efficiënt af te voeren.

De potentiële introductie van een zogeheten ‘dual-die’ ontwerp, iets wat Nvidia voorheen niet heeft geïmplementeerd, wijst op een strategie om de warmteverdeling over een groter oppervlak te optimaliseren, vergelijkbaar met benaderingen van AMD en Intel. Dit zou kunnen betekenen dat datacenters hun koelstrategieën moeten herzien om oververhitting te voorkomen, wat de betrouwbaarheid en levensduur van de apparatuur kan beïnvloeden.

Voor datacenters kan de stijging in energieverbruik ook een toename in operationele kosten betekenen, met name op het gebied van energie en koeling. Dit kan niet alleen financiële implicaties hebben, maar ook milieu-overwegingen, gezien de grotere CO2-footprint die gepaard kan gaan met hoger energieverbruik.

 

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1