Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

solen-feyissa-UWVJaDvXW_c-unsplash

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren, maar ook het energieverbruik verminderen. Google wil met de nieuwe Trillium-chip beide doelstellingen realiseren: de prestaties van AI-datacenters aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd het energieverbruik verminderen.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft onlangs een nieuwe AI-datacenterchip gepresenteerd genaamd Trillium. Deze chip, onderdeel van Google's familie van AI-processoren, biedt bijna vijf keer zoveel prestaties als zijn voorganger. Volgens Alphabet CEO Sundar Pichai is de vraag naar computerkracht voor machine learning de afgelopen zes jaar met een factor van een miljoen toegenomen, wat neerkomt op een jaarlijkse verdubbeling van de vraag.

Nvidia's high-end processors domineren momenteel deze markt. Samen met software die nauw verbonden is met Google's zogeheten ‘tensor processing units’ (TPU’s) wil Google marktaandeel  veroveren. Nvidia beheerst ongeveer 80% van de markt voor AI-datacenterchips, terwijl een aanzienlijk van de resterende 20% inmiddels wordt ingenomen door verschillende versies van Google's TPU's. Google verkoopt de chip zelf niet, maar verhuurt toegang via zijn cloud computing platform.

De zesde generatie Trillium-chip levert volgens Google 4,7 keer betere rekenprestaties vergeleken met de TPU v5e, een chip die is ontworpen om de technologie aan te drijven die tekst en andere media genereert vanuit grote modellen. Bovendien is de Trillium-processor 67% energiezuiniger dan de v5e. Deze combinatie van hogere prestaties en verbeterde energie-efficiëntie is cruciaal, aangezien AI-modellen enorme hoeveelheden geavanceerd geheugen vereisen, wat vaak een knelpunt is voor verdere prestatieverbeteringen.

Google heeft aangekondigd dat de nieuwe chip eind 2024 beschikbaar zal zijn voor zijn cloud-klanten. De lancering van Trillium is in die zin interessant dat het een duidelijk signaal is dat ook de fabrikanten van AI-chips inmiddels doordrongen zijn van het feit dat hun producten een van de oorzaken zijn van een toenemende energieverbruik van datacenters. Door tegelijkertijd de prestaties te verbeteren en het energieverbruik te verminderen, kunnen deze nieuwe chips helpen om de operationele kosten van datacenters te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere uitstraling voor de sector.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eigenaren en exploitanten van datacenters zijn verplicht jaarlijks de energie-efficiëntie van het datacentrum te rapporteren. Dat staat te lezen op de website van de RVO. Daar staat ook dat per 17 juni het registeren van die data en het object mogelijk is, plus dat de deadline 15 juli is.