Brabants bedrijventerrein krijgt eigen energiehub

Blue solar panel

Begin mei is op het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert een overeenkomst getekend voor het ontwikkelen van een eigen energiehub. De overeenkomst is getekend door 18 ondernemingen, waaronder VDL Groep en VGI Groep, en netbeheerder Enexis. De samenwerking wordt ook ondersteund door de gemeente Bladel en de Provincie Noord-Brabant. Het vormt een pilotproject dat gericht is op het collectief organiseren van de energievoorziening door middel van duurzame bronnen. 

Het kernidee van de energiehub is het onderling delen van energie tussen de bedrijven om zo de netcongestie aan te pakken. Dit lokale energiesysteem moet ervoor zorgen dat de bedrijven op KBP minder afhankelijk zijn van het beperkte capaciteitsaanbod op het landelijke elektriciteitsnetwerk. Hierbij rapporteren de bedrijven hun energiebehoefte en -aanbod, waarna het systeem de distributie en financiële afhandeling regelt.

Een lokaal gekoppeld systeem, waarbij energieopwekking en -gebruik binnen dezelfde regio plaatsvinden, vermindert de belasting op het algemene net en ondersteunt de energietransitie naar duurzame bronnen. Dit is essentieel voor het verminderen van de ecologische voetafdruk, maar ook voor het stimuleren van economische groei in de regio.

De principes van een energiehub zoals die op het KBP kunnen ook bijzonder relevant zijn voor datacenters, die bekend staan om hun hoge energieverbruik en behoefte aan betrouwbare, continue energietoevoer. Energiehubs kunnen helpen om de energie-efficiëntie te verhogen en de operationele kosten te verlagen door middel van gedeelde energiebronnen en piekshaving, het proces waarbij gebruikspieken worden afgevlakt. Bovendien draagt dit bij aan een groenere bedrijfsvoering, wat steeds belangrijker wordt in de IT-sector.

Volgens Bram Gerrist, directeur Innovatie bij Enexis, was het opzetten van deze energiehub een complexe opgave die zowel technische als juridische uitdagingen met zich meebracht. De belangen van de verschillende partijen – de energiehub, de individuele bedrijven en Enexis als netbeheerder – moesten in overeenstemming worden gebracht, een proces dat succesvol is afgerond met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Met de implementatie van de energiehub op het Kempisch Bedrijvenpark zetten de betrokken bedrijven een belangrijke stap richting een duurzamere en economisch stabielere toekomst. Door innovatie en samenwerking streven ze naar een model dat mogelijk landelijk uitgerold kan worden, waarmee de transitie naar een duurzame economie binnen handbereik komt.

Lees ook
Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Spanningsonbalans en daaruit voortvloeiende storingen kunnen al snel leiden tot uitval van apparatuur en onvoorziene downtime. Voor datacenters betekent dat bedrijfsonderbrekingen en verlies van klantenvertrouwen. Een “floating neutral” is een mogelijke oorzaak van spanningsonbalans.

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren