Universiteit van Birmingham vermindert energieverbruik met waterkoeling

Door gebruik te maken van waterkoeling kan de Universiteit van Birmingham naar verwachting het energieverbruik van de koeling in een datacenter met 83% terugdringen. Ook de energiekosten kunnen hierdoor fors worden verlaagd.

Lenovo_logo_2016 De Universiteit van Birmingham wilde zijn bestaande iDataPlex omgeving vernieuwen. In eerste instantie werd hierbij gekeken naar luchtkoeling. Door beperkingen zouden hiermee per rack slechts twee chassis kunnen worden geplaatst. De universiteit is daarom samen met Lenovo aan de slag gegaan en heeft een watergekoeld systeem ontworpen.

Waterkoeling

Het systeem pompt water via de achterzijde door heatsinks, die rechtstreeks zijn aangebracht op de CPU, RAM en andere componenten. Warmte wordt hierdoor afgegeven aan het water, dat vervolgens weer wordt afgevoerd uit de server. Het water wordt met een temperatuur van 45 °C de server ingepompt, en warmt hier ongeveer 10 °C op. Dit systeem maakt het mogelijk per rack zes chassis onder te brengen in het datacenter van de universiteit.

Dankzij het koelsysteem wordt 85% van alle warmte die door een 30 kW rack wordt gegenereerd direct afgevangen en afgevoerd, waardoor slechts 4,5kW aan warmte aan het datacenter wordt afgegeven. Op dit moment wordt gewerkt aan een extra warmtewisselaar voor het systeem, die deze laatste 4,5 kW aan warmte moet afvangen. Hierdoor verwachten de partijen nog nauwelijks luchtkoeling te hoeven gebruiken.

Mellanox en OCF

Lenovo heeft tijdens het project samengewerkt met Mellanox, leverancier van end-to-end InfiniBand en Ethernet interconnect oplossingen, en HPC-leverancier OCF.

Dossiers
Lees ook
Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

NordicEPOD, gespecialiseerd in de productie en integratie van gestandaardiseerde energiemodules voor de datacenterindustrie, heeft een investering binnengehaald van CTS Nordics, een bedrijf dat zich toespitst op datacenterontwerp en -bouw, en Eaton, actief met power management.

STULZ lanceert koeldistributie-unit CyberCool CMU

STULZ lanceert koeldistributie-unit CyberCool CMU

STULZ heeft de lancering aangekondigd van CyberCool CMU - een innovatieve nieuwe koeldistributie-unit voor koelvloeistoffen (CDU). De CyberCool CMU is speciaal ontworpen om de efficiëntie van de warmte-uitwisseling in vloeistofkoeling oplossingen te maximaliseren.

Innovatieve vloeistofkoeling met stikstof

Innovatieve vloeistofkoeling met stikstof

Een recent artikel op Tom's Hardware benadrukt de opmerkelijke prestatieverbeteringen die zijn bereikt door een M4 iPad Pro te koelen met vloeibare stikstof. Deze extreme koelmethode wordt doorgaans gebruikt bij het ‘over-clocken’ van game computers.