Universiteit van Birmingham vermindert energieverbruik met waterkoeling

Door gebruik te maken van waterkoeling kan de Universiteit van Birmingham naar verwachting het energieverbruik van de koeling in een datacenter met 83% terugdringen. Ook de energiekosten kunnen hierdoor fors worden verlaagd.

Lenovo_logo_2016 De Universiteit van Birmingham wilde zijn bestaande iDataPlex omgeving vernieuwen. In eerste instantie werd hierbij gekeken naar luchtkoeling. Door beperkingen zouden hiermee per rack slechts twee chassis kunnen worden geplaatst. De universiteit is daarom samen met Lenovo aan de slag gegaan en heeft een watergekoeld systeem ontworpen.

Waterkoeling

Het systeem pompt water via de achterzijde door heatsinks, die rechtstreeks zijn aangebracht op de CPU, RAM en andere componenten. Warmte wordt hierdoor afgegeven aan het water, dat vervolgens weer wordt afgevoerd uit de server. Het water wordt met een temperatuur van 45 °C de server ingepompt, en warmt hier ongeveer 10 °C op. Dit systeem maakt het mogelijk per rack zes chassis onder te brengen in het datacenter van de universiteit.

Dankzij het koelsysteem wordt 85% van alle warmte die door een 30 kW rack wordt gegenereerd direct afgevangen en afgevoerd, waardoor slechts 4,5kW aan warmte aan het datacenter wordt afgegeven. Op dit moment wordt gewerkt aan een extra warmtewisselaar voor het systeem, die deze laatste 4,5 kW aan warmte moet afvangen. Hierdoor verwachten de partijen nog nauwelijks luchtkoeling te hoeven gebruiken.

Mellanox en OCF

Lenovo heeft tijdens het project samengewerkt met Mellanox, leverancier van end-to-end InfiniBand en Ethernet interconnect oplossingen, en HPC-leverancier OCF.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Brits onderzoeksproject wil energieverbruik AI drastisch verminderen

Brits onderzoeksproject wil energieverbruik AI drastisch verminderen

In het Verenigd Koninkrijk gaat een onderzoeksproject van start dat tot doel heeft te onderzoeken hoe de milieu-impact is wat men noemt ‘autonome internettechnologieën’ kan worden verminderd. Daaronder vallen met name AI en machine learning.

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomverbruik...

Netbeheer Nederland onderzoekt of inzet van batterijen geformaliseerd kan worden

Netbeheer Nederland onderzoekt of inzet van batterijen geformaliseerd kan worden

Netbeheer Nederland onderzoekt in het kader van het Landelijk Actieprogramma Netcapaciteit of de inzet van batterijen en de inzet van flexibele contracten kan helpen bij het oplossen en voorkomen van netcongestie voor zowel teruglever- als afnameschaarste.