Universiteit van Birmingham vermindert energieverbruik met waterkoeling

Door gebruik te maken van waterkoeling kan de Universiteit van Birmingham naar verwachting het energieverbruik van de koeling in een datacenter met 83% terugdringen. Ook de energiekosten kunnen hierdoor fors worden verlaagd.

Lenovo_logo_2016 De Universiteit van Birmingham wilde zijn bestaande iDataPlex omgeving vernieuwen. In eerste instantie werd hierbij gekeken naar luchtkoeling. Door beperkingen zouden hiermee per rack slechts twee chassis kunnen worden geplaatst. De universiteit is daarom samen met Lenovo aan de slag gegaan en heeft een watergekoeld systeem ontworpen.

Waterkoeling

Het systeem pompt water via de achterzijde door heatsinks, die rechtstreeks zijn aangebracht op de CPU, RAM en andere componenten. Warmte wordt hierdoor afgegeven aan het water, dat vervolgens weer wordt afgevoerd uit de server. Het water wordt met een temperatuur van 45 °C de server ingepompt, en warmt hier ongeveer 10 °C op. Dit systeem maakt het mogelijk per rack zes chassis onder te brengen in het datacenter van de universiteit.

Dankzij het koelsysteem wordt 85% van alle warmte die door een 30 kW rack wordt gegenereerd direct afgevangen en afgevoerd, waardoor slechts 4,5kW aan warmte aan het datacenter wordt afgegeven. Op dit moment wordt gewerkt aan een extra warmtewisselaar voor het systeem, die deze laatste 4,5 kW aan warmte moet afvangen. Hierdoor verwachten de partijen nog nauwelijks luchtkoeling te hoeven gebruiken.

Mellanox en OCF

Lenovo heeft tijdens het project samengewerkt met Mellanox, leverancier van end-to-end InfiniBand en Ethernet interconnect oplossingen, en HPC-leverancier OCF.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.