Innovatieve vloeistofkoeling met stikstof

Stikstof

Een recent artikel op Tom's Hardware benadrukt de opmerkelijke prestatieverbeteringen die zijn bereikt door een M4 iPad Pro te koelen met vloeibare stikstof. Deze extreme koelmethode wordt doorgaans gebruikt bij het ‘over-clocken’ van game computers. Dezelfde techniek klokken stelde de M4-chip in staat om significante verbeteringen in single-core prestaties te bereiken. 

Hoewel deze opstelling exotischer is dan wat wordt gebruikt in datacenters, toont het de potentie van vloeistofkoeling aan voor het verbeteren van de efficiëntie van computertoepassingen. 

De relevantie van dit soort experimenten zit ‘m dan ook vooral in het feit dat systemen voor vloeistofkoeling het thermisch beheer in datacenters aanzienlijk verbeteren, waardoor servers efficiënter kunnen werken en het energieverbruik kan worden verminderd. Traditionele luchtkoelingsmethoden hebben vaak moeite met de warmte die wordt gegenereerd door dicht opeengepakte, krachtige servers. De huidige vorm van vloestofkoeling in datacenters kennen echter ook een beperkte koelcapaciteit. Door vloeistoffen met een hoge thermische geleidbaarheid te gebruiken. 

De principes die worden gedemonstreerd door de met vloeibare stikstof gekoelde M4 iPad Pro kunnen in principe ook op grotere schaal worden toegepast in datacenters. Geavanceerde vloeistofkoelsystemen, zoals immersion-koeling of direct op de chip-koeling, bieden nu al schaalbare oplossingen die kunnen voldoen aan de toenemende eisen van moderne data-intensieve toepassingen. Deze systemen kunnen krachtige processoren gelijkmatiger en efficiënter koelen dan lucht, waardoor datacenters hun operaties kunnen opschalen zonder in te boeten aan prestaties of betrouwbaarheid.

De opmerkelijke resultaten van de met vloeibare stikstof gekoelde M4 iPad Pro geven aan dat we wat vloeistofkoeling in datacenters ook pas aan het begin van een langere weg staan. Hoewel vloeibare stikstof vooralsnog geen praktische oplossing is voor dagelijks gebruik in een datacenter, tonen de principes achter deze vorm van vloeistofkoeling aan dat het de potentie heeft om de koeling van datacenters een forse impuls te geven. De vraag is vooral welke startup stikstof met succes weet toe te passen in een nieuwe vorm van vloeistofkoeling voor servers en andere IT-apparatuur. 

Meer over
Lees ook
STULZ lanceert koeldistributie-unit CyberCool CMU

STULZ lanceert koeldistributie-unit CyberCool CMU

STULZ heeft de lancering aangekondigd van CyberCool CMU - een innovatieve nieuwe koeldistributie-unit voor koelvloeistoffen (CDU). De CyberCool CMU is speciaal ontworpen om de efficiëntie van de warmte-uitwisseling in vloeistofkoeling oplossingen te maximaliseren.

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.