Universiteit van Birmingham vermindert energieverbruik met waterkoeling

Door gebruik te maken van waterkoeling kan de Universiteit van Birmingham naar verwachting het energieverbruik van de koeling in een datacenter met 83% terugdringen. Ook de energiekosten kunnen hierdoor fors worden verlaagd.

Lenovo_logo_2016 De Universiteit van Birmingham wilde zijn bestaande iDataPlex omgeving vernieuwen. In eerste instantie werd hierbij gekeken naar luchtkoeling. Door beperkingen zouden hiermee per rack slechts twee chassis kunnen worden geplaatst. De universiteit is daarom samen met Lenovo aan de slag gegaan en heeft een watergekoeld systeem ontworpen.

Waterkoeling

Het systeem pompt water via de achterzijde door heatsinks, die rechtstreeks zijn aangebracht op de CPU, RAM en andere componenten. Warmte wordt hierdoor afgegeven aan het water, dat vervolgens weer wordt afgevoerd uit de server. Het water wordt met een temperatuur van 45 °C de server ingepompt, en warmt hier ongeveer 10 °C op. Dit systeem maakt het mogelijk per rack zes chassis onder te brengen in het datacenter van de universiteit.

Dankzij het koelsysteem wordt 85% van alle warmte die door een 30 kW rack wordt gegenereerd direct afgevangen en afgevoerd, waardoor slechts 4,5kW aan warmte aan het datacenter wordt afgegeven. Op dit moment wordt gewerkt aan een extra warmtewisselaar voor het systeem, die deze laatste 4,5 kW aan warmte moet afvangen. Hierdoor verwachten de partijen nog nauwelijks luchtkoeling te hoeven gebruiken.

Mellanox en OCF

Lenovo heeft tijdens het project samengewerkt met Mellanox, leverancier van end-to-end InfiniBand en Ethernet interconnect oplossingen, en HPC-leverancier OCF.

Dossiers
Lees ook
Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich1

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacent1