Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

ben-wicks-Ia-qPL-HQdA-unsplash

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van een innovatieve nucleaire brandstoftechnologie: TRISO (TRi-structural ISOtropic) brandstof. Deze discussie benadrukt niet alleen de voordelen van TRISO-brandstof, maar roept ook de vraag op waarom deze optie niet breder wordt overwogen voor het van elektriciteit voorzien van datacenters, een sector die wereldwijd een steeds grotere energiebehoefte kent.

TRISO-brandstof vertegenwoordigt een doorbraak in de nucleaire technologie, zeggen de voorstanders, en is ontworpen met een hoge mate van veiligheid en efficiëntie. Deze micro-ingecapsulde brandstof is bestand tegen omstandigheden die de meeste andere brandstoftypes zouden compromitteren. De brandstofdeeltjes, ter grootte van een maanzaad, bestaan uit een kern van uranium, koolstof en zuurstof, omhuld door drie beschermende lagen die naar verluidt een uitzonderlijke insluiting van splijtproducten bieden. Dit minimaliseert het risico op radioactieve lekkage aanzienlijk.

Een van de meest opvallende kenmerken van TRISO-brandstof is de capaciteit om hoge temperaturen te weerstaan, tot wel 1800 graden Celsius. Dit overtreft de operationele limieten van traditionele nucleaire brandstoffen en waarborgt dat TRISO-brandstof zijn structurele integriteit behoudt zonder te smelten. Deze kritische veiligheidsfunctie zal de kans op nucleaire ongevallen aanzienlijk verminderen.

De voordelen van TRISO-brandstof omvatten dus een verbeterde veiligheid door robuuste inkapseling van radioactieve materialen, hoge temperatuurprestaties die een hogere efficiëntie in nucleaire reactoren mogelijk maken, en veelzijdigheid waardoor het geschikt is voor diverse reactorontwerpen. Deze aspecten maken TRISO-brandstof tot een aantrekkelijke optie voor de toekomst van nucleaire energie. Het is volgens voorstanders daarmee zeer geschikt voor lokale toerpassingen bij onder andere datacenters.

Op internationaal niveau wordt TRISO-brandstof al erkend en toegepast. In de Verenigde Staten speelt X-energy een cruciale rol in de ontwikkeling van TRISO-brandstoftechnologie door te werken aan een geavanceerde hogedruk-gasgekoelde reactor die deze brandstof gebruikt. BWX Technologies draagt ook bij door TRISO-brandstof te vervaardigen voor gebruik in verschillende geavanceerde reactorontwerpen. Buiten de VS heeft China aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn HTR-PM-project, terwijl Zuid-Afrika, Duitsland en Japan eveneens bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling en het testen van TRISO-brandstof.

De discussie op LinkedIn, zoals aangevoerd door Tony Grayson, is zoner twijfel relevant voor datacenters en andere kritieke infrastructuren. Ondanks de vooruitgang en het potentieel van TRISO-brandstof, blijft de vraag bestaan waarom deze innovatie niet breder wordt besproken als een serieuze optie voor de toekomst van energievoorziening, vooral in een tijd waarin de vraag naar schone en betrouwbare energiebronnen alleen maar toeneemt. Het is essentieel dat deze discussies doorgaan en dat de mogelijkheden van nucleaire energie, in het bijzonder met innovaties zoals TRISO, verder worden verkend en ontwikkeld.

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.