Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

alliander vlaggen 700

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Wat is er aan de hand?

Alliander ziet een vol stroomnet en vertragingen bij onderhoud en nieuwbouw. Het netwerk van dit bedrijf is, net als dat van de andere spelers in Nederland, niet ontworpen voor zoveel decentrale opwekking van energie en de gevolgen van de verschuiving van aardgas naar elektriciteit als het gaat om huishoudens en van benzine en diesel naar elektriciteit als het gaat om auto’s. Bedrijven en zelfs de industrie zijn ook totaal ander gedrag gaan vertonen.

Om het aanbod van elektriciteit te krijgen op de plekken waar ook vraag is, dat lijkt een van de grotere bottlenecks. Uitbreiding van het netwerk is nodig om die op te lossen, maar daar zit een complex probleem. Materiaal is duur, mensen zijn schaars, vergunningen vergen tijd en nimby protest kan hardnekkig zijn.

Waarom raakt dit datacenters?

De meeste datacenters van Nederland zitten in het “verzorgingsgebied” van Alliander (dat voor de grootste spelers direct met Tennet wordt geschakeld is voor dit verhaal een detail). Zij zullen al begrepen hebben dat elektriciteit een schaars goed is.

In de MRA zal de melding van Alliander niet als een bom zijn ingeslagen. De kans is groter dat men hierin mede een bevestiging ziet voor de stap die Amsterdam heeft genomen door de stadspoorten te sluiten voor nieuwe datacenters.

Nieuwbouw plannen buiten de footprint van Alliander zal in de meeste gevallen geen reële optie zijn. Dat Stedin een week geleden al aan de bel trok zegt wat dat betreft meer dan genoeg. Daarnaast zit niemand te wachten op het waterbedeffect.

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1