Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

nvidia-a100-hgx-3qtr-front-left-2c50-l@2x

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik. Volgens informatie onthuld door Dell, een van 's werelds grootste serverfabrikanten, en gerapporteerd door Tom’s Hardware, zullen deze nieuwe GPU's tot wel 1000 watt verbruiken. Dat is een stijging van 40% ten opzichte van de huidige generatie. Deze toename in energiebehoefte kan een flinke uitdaging vormen voor zowel de koeltechnologieën als de infrastructuur van datacenters.

De toename in energieverbruik van Nvidia's Blackwell GPU's heeft directe implicaties voor datacenters. Enerzijds biedt het een aanzienlijke verbetering in AI-verwerkingsmogelijkheden, wat cruciaal is voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen. Anderzijds introduceert het de noodzaak voor geavanceerde koelsystemen om de warmte die door deze krachtige chips wordt gegenereerd, efficiënt af te voeren.

De potentiële introductie van een zogeheten ‘dual-die’ ontwerp, iets wat Nvidia voorheen niet heeft geïmplementeerd, wijst op een strategie om de warmteverdeling over een groter oppervlak te optimaliseren, vergelijkbaar met benaderingen van AMD en Intel. Dit zou kunnen betekenen dat datacenters hun koelstrategieën moeten herzien om oververhitting te voorkomen, wat de betrouwbaarheid en levensduur van de apparatuur kan beïnvloeden.

Voor datacenters kan de stijging in energieverbruik ook een toename in operationele kosten betekenen, met name op het gebied van energie en koeling. Dit kan niet alleen financiële implicaties hebben, maar ook milieu-overwegingen, gezien de grotere CO2-footprint die gepaard kan gaan met hoger energieverbruik.

 

Lees ook
Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.