Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

nvidia-a100-hgx-3qtr-front-left-2c50-l@2x

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik. Volgens informatie onthuld door Dell, een van 's werelds grootste serverfabrikanten, en gerapporteerd door Tom’s Hardware, zullen deze nieuwe GPU's tot wel 1000 watt verbruiken. Dat is een stijging van 40% ten opzichte van de huidige generatie. Deze toename in energiebehoefte kan een flinke uitdaging vormen voor zowel de koeltechnologieën als de infrastructuur van datacenters.

De toename in energieverbruik van Nvidia's Blackwell GPU's heeft directe implicaties voor datacenters. Enerzijds biedt het een aanzienlijke verbetering in AI-verwerkingsmogelijkheden, wat cruciaal is voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen. Anderzijds introduceert het de noodzaak voor geavanceerde koelsystemen om de warmte die door deze krachtige chips wordt gegenereerd, efficiënt af te voeren.

De potentiële introductie van een zogeheten ‘dual-die’ ontwerp, iets wat Nvidia voorheen niet heeft geïmplementeerd, wijst op een strategie om de warmteverdeling over een groter oppervlak te optimaliseren, vergelijkbaar met benaderingen van AMD en Intel. Dit zou kunnen betekenen dat datacenters hun koelstrategieën moeten herzien om oververhitting te voorkomen, wat de betrouwbaarheid en levensduur van de apparatuur kan beïnvloeden.

Voor datacenters kan de stijging in energieverbruik ook een toename in operationele kosten betekenen, met name op het gebied van energie en koeling. Dit kan niet alleen financiële implicaties hebben, maar ook milieu-overwegingen, gezien de grotere CO2-footprint die gepaard kan gaan met hoger energieverbruik.

 

Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.