Mogelijk twee megadatacenters in Groningse Oostpolder

Groningen Provincie

In de Oostpolder, naast de Eemshaven, is ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters. Dat zei gedeputeerde Mirjam Wulfse tegen de NOS. Dat betekent dat er als er nog techreuzen interesse hebben in het bouwen van zo’n hyperscale-datacenter in Nederland, dat deze waarschijnlijk in het noorden van Groningen komt te staan.

Onlangs besloot minister De Jonge twee gemeenten aan te wijzen waar nog hyperscale-datacenters mogen komen. De ene gemeente is het Hogeland, waar de Oostpolder onder valt, en de andere Hollands Kroon in Noord-Holland. Maar deze gemeente wil volgens de NOS een "pas op de plaats maken". Dan blijft het Hogeland dus over.

In de Oostpolder is een terrein van 600 hectare beschikbaar waardoor er grote ruimtevragers terechtkunnen. Het terrein is nu nog landbouwgrond.

Wat Wulfse betreft, is er ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters, maar wel alleen als dit past in de mix van bedrijven in het gebied, aldus de NOS. Wulfse denkt aan drie tot vijf partijen. Niet alleen datacenters, maar ook bedrijven uit de hightech-industrie, auto- en batterijbedrijven en bedrijven uit de energiesector zijn welkom. Ook wil ze er windmolens plaatsen. Er heeft zich nog geen partij gemeld die een megadatacenter in het gebied wil bouwen.

 

bron

Lees ook
Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat het aantal grote datacenters die worden beheerd door hyperscale providers is gestegen tot 992 aan het einde van 2023. Begin 2024 zal de duizendgrens worden overschreden.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten