Mogelijk twee megadatacenters in Groningse Oostpolder

Groningen Provincie

In de Oostpolder, naast de Eemshaven, is ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters. Dat zei gedeputeerde Mirjam Wulfse tegen de NOS. Dat betekent dat er als er nog techreuzen interesse hebben in het bouwen van zo’n hyperscale-datacenter in Nederland, dat deze waarschijnlijk in het noorden van Groningen komt te staan.

Onlangs besloot minister De Jonge twee gemeenten aan te wijzen waar nog hyperscale-datacenters mogen komen. De ene gemeente is het Hogeland, waar de Oostpolder onder valt, en de andere Hollands Kroon in Noord-Holland. Maar deze gemeente wil volgens de NOS een "pas op de plaats maken". Dan blijft het Hogeland dus over.

In de Oostpolder is een terrein van 600 hectare beschikbaar waardoor er grote ruimtevragers terechtkunnen. Het terrein is nu nog landbouwgrond.

Wat Wulfse betreft, is er ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters, maar wel alleen als dit past in de mix van bedrijven in het gebied, aldus de NOS. Wulfse denkt aan drie tot vijf partijen. Niet alleen datacenters, maar ook bedrijven uit de hightech-industrie, auto- en batterijbedrijven en bedrijven uit de energiesector zijn welkom. Ook wil ze er windmolens plaatsen. Er heeft zich nog geen partij gemeld die een megadatacenter in het gebied wil bouwen.

 

bron

Lees ook
Vergunning Microsoft datacenter Middenmeer blijft in stand

Vergunning Microsoft datacenter Middenmeer blijft in stand

Microsoft kan een datacenter in Middenmeer bouwen. De rechtbank Noord-Holland heeft in een uitspraak het beroep van de stichting Red de Wieringermeer tegen de omgevingsvergunning ongegrond verklaard.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1