Mogelijk twee megadatacenters in Groningse Oostpolder

In de Oostpolder, naast de Eemshaven, is ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters. Dat zei gedeputeerde Mirjam Wulfse tegen de NOS. Dat betekent dat er als er nog techreuzen interesse hebben in het bouwen van zo’n hyperscale-datacenter in Nederland, dat deze waarschijnlijk in het noorden van Groningen komt te staan.
Onlangs besloot minister De Jonge twee gemeenten aan te wijzen waar nog hyperscale-datacenters mogen komen. De ene gemeente is het Hogeland, waar de Oostpolder onder valt, en de andere Hollands Kroon in Noord-Holland. Maar deze gemeente wil volgens de NOS een "pas op de plaats maken". Dan blijft het Hogeland dus over.
In de Oostpolder is een terrein van 600 hectare beschikbaar waardoor er grote ruimtevragers terechtkunnen. Het terrein is nu nog landbouwgrond.
Wat Wulfse betreft, is er ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters, maar wel alleen als dit past in de mix van bedrijven in het gebied, aldus de NOS. Wulfse denkt aan drie tot vijf partijen. Niet alleen datacenters, maar ook bedrijven uit de hightech-industrie, auto- en batterijbedrijven en bedrijven uit de energiesector zijn welkom. Ook wil ze er windmolens plaatsen. Er heeft zich nog geen partij gemeld die een megadatacenter in het gebied wil bouwen.
Meer over
Lees ook
Datacenterfirma Global Switch onderzoekt verkoop-in-delen
Global Switch Holdings overweegt een strategische beslissing om zijn datacenterportfolio op te splitsen, met als doel een potentiële verkoop ter waarde van ongeveer 6 miljard dollar nieuw leven in te blazen.
Vervangen of handhaven: AMS-IX kiest voor vervanging en claimt 85% energiereductie
Als het gaat om verduurzaming van datacenters en IT-apparatuur bestaan er grofweg twee stromingen. De ene groep wil bestaande apparatuur zo lang mogelijk handhaven om daarmee het gebruik van grondstoffen terug te dringen. Een ander idee is juist regelmatig vervangen, omdat daarmee belangrijke voordelen te behalen zijn door technologische innovaties....
Kosten cloud geven impuls aan on-premise datacenters
Het on-demand prijsmodel van de cloud is essentieel om de schaalbaarheid van applicaties mogelijk te maken - het belangrijkste voordeel van cloud computing. Resources moeten direct beschikbaar zijn om een cloud-toepassing te laten schalen wanneer dat nodig is, zonder dat de klant dit vooraf hoeft te melden”, zegt Owen Rogers in een blog post.