Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

alliander vlaggen 700

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Bovengeschetste beeld is nationaal en internationaal bekend, Amsterdam zit op slot voor datacenters. Wie er al zit heeft daardoor een concurrentievoordeel, wie plannen heeft deze regio te betreden doet er goed aan een ander gebied te kiezen.

Toch is er enige beweging zichtbaar. Liander heeft de afgelopen periode 150 klanten van de wachtlijst kunnen helpen. Dit betreft bedrijven aan de westkant van Amsterdam. Zij worden gevoed door het grote elektriciteitsstation Hemweg.

Liander geeft aan dat er ruimte is ontstaan omdat twee klanten de aanvragen voor grote capaciteit hebben teruggetrokken. Verderop in het persbericht staat het congestiemanagementonderzoek ook aan het licht heeft gebracht dat bedrijven geclaimde capaciteit niet gebruiken:

“Uit onderzoek blijkt ook dat een aantal in 2023 aangesloten klanten op station Hemweg het elektriciteitsnet minder belasten. Ze hebben minder vermogen gebruikt dan ze hadden aangevraagd. Er is daarmee meer capaciteit beschikbaar dan vooraf berekend.”

Die opmerking zal door insiders anders gelezen kunnen worden. Het is bekend dat partijen door het claimen van capaciteit de komst van nieuwe toetreders, concurrenten dus, in hun footprint kunnen vertragen. Dat verschijnsel komt in de datacentersector voor, maar ook bij logistiek.

Het persbericht noemt een onschuldig voorbeeld van een te grote reservering van busbedrijf Transdev die inmiddels is gecorrigeerd. “[het bedrijf] is van een 10 MVA (Mega Volt Ampère) naar een 2 MVA aansluiting gegaan, door efficiënter bussen op te laden. Hierdoor komt 8 MVA vrij en dat is vergelijkbaar met de stroombehoefte van 8000 woningen.”

Minder positief is dat Liander geen bedrijven in het gebied heeft gevonden die hun vermogen flexibel in willen zetten tegen een vergoeding. De redenen waarom grootgebruikers hier de boot afhouden zijn niet genoemd.

(bron)

Lees ook
Deep Fission wil SMR-reactoren voor datacenters onder de grond plaatsen

Deep Fission wil SMR-reactoren voor datacenters onder de grond plaatsen

De zoektocht naar betrouwbare, duurzame en betaalbare energiebronnen is voor datacenters van cruciaal belang. De recente samenwerking tussen de twee Amerikaanse bederijven Deep Fission en Endeavour Energy brengt een nieuwe aanpak dichterbij: het gebruik van Small Modular Reactors (SMR’s) die diep onder de grond geplaatst worden.

Oproep op LinkedIn aan datacenters: stop met het meten van PUE – tijd voor NUE

Oproep op LinkedIn aan datacenters: stop met het meten van PUE – tijd voor NUE

de afgelopen jaren heeft de datacenterindustrie zich blindgestaard op PUE (Power Usage Effectiveness) als dé maatstaf voor efficiëntie. Dat is althans de mening van Giles Gibson van de Britse The Original Thinking Group. Hij plaatst hierover een bericht op LinkedIn. Volgens Gibson is het tijd om verder te kijken dan dit in zijn ogen verouderde con1

Krijgen datacenters straks elektriciteit via Small Modular Reactors?

Krijgen datacenters straks elektriciteit via Small Modular Reactors?

Het voormalige Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (nu Klimaat en Groene Groei, KGG) heeft begin 2024 een programma-aanpak voor SMR’s opgesteld. Daarover is nu een document gepubliceerd die aangeven hoe de eerste simulaties van het eventueel plaatsen van SMRs in zijn werk gaat.