Data over energieopwekking op structurele wijze beschikbaar
Voor de datacenterindustrie wordt het steeds belangrijker om goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheden energie die via verschillende bronnen en technieken worden opgewekt. Als het om hernieuwbare energiebronnen gaat, is de website Energieopwek een goed startpunt.
De website is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform. De site ging live in 2016. Aanleiding was toen het Energieakkoord uit 2013. Op Energieopwek is te zien hoe het staat met de opwekking van hernieuwbare energie, een belangrijke pijler van dit Energieakkoord. Een van de doelen is om in 2023 16% duurzame energie op te wekken in Nederland.
In 2019 ging het Energieakkoord op in het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook hier speelde de groei van hernieuwbare energie, naast reductie van CO2-emissies, een belangrijke rol. Zo moet in 2030 70% van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Energieopwek.nl is daarom toentertijd onderdeel geworden van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.
De site biedt duidelijke informatie in de vorm van een dagteller. Daarbij maakt men gebruik van tal van bronnen. Samen met partners zoals Entrance en NetAnders is bovendien een model ontwikkeld dat de duurzame energieopwekking tot op 10 minuten nauwkeurig kan weergeven. Voor datacenters die op structurele wijze dit soort gegevens in een dashboard of andere applicatie willen opnemen, is een API beschikbaar. Een API is een Application Programming Interface en maakt het mogelijk dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Deze API is beschikbaar via NetAnders.
Lees ook
‘Landelijk Actieprogramma Netcongestie is goed vertrekpunt, maar geen oplossing’
Dat stelt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) in haar online magazine Inzicht. VEMW is het kenniscentrum en de belangenbehartiger voor de zakelijke elektriciteit-, gas- en waterafnemers in Nederland.
Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen
Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in...
Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak
Hergebruik van restwarmte van datacenters kans tot interessante projecten leiden. Neem dit datacenter vlakbij Parijs. Het heeft op het dak van de faciliteit een urban farm aangelegd, dat wordt verwarmd met - inderdaad - restwarmte uit het datacenter dat zich er onder bevindt.