Data over energieopwekking op structurele wijze beschikbaar
Voor de datacenterindustrie wordt het steeds belangrijker om goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheden energie die via verschillende bronnen en technieken worden opgewekt. Als het om hernieuwbare energiebronnen gaat, is de website Energieopwek een goed startpunt.
De website is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform. De site ging live in 2016. Aanleiding was toen het Energieakkoord uit 2013. Op Energieopwek is te zien hoe het staat met de opwekking van hernieuwbare energie, een belangrijke pijler van dit Energieakkoord. Een van de doelen is om in 2023 16% duurzame energie op te wekken in Nederland.
In 2019 ging het Energieakkoord op in het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook hier speelde de groei van hernieuwbare energie, naast reductie van CO2-emissies, een belangrijke rol. Zo moet in 2030 70% van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Energieopwek.nl is daarom toentertijd onderdeel geworden van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.
De site biedt duidelijke informatie in de vorm van een dagteller. Daarbij maakt men gebruik van tal van bronnen. Samen met partners zoals Entrance en NetAnders is bovendien een model ontwikkeld dat de duurzame energieopwekking tot op 10 minuten nauwkeurig kan weergeven. Voor datacenters die op structurele wijze dit soort gegevens in een dashboard of andere applicatie willen opnemen, is een API beschikbaar. Een API is een Application Programming Interface en maakt het mogelijk dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Deze API is beschikbaar via NetAnders.
Lees ook
Nutanix introduceert Carbon Power Estimator
Nutanix introduceert Carbon Power Estimator om datacenters inzicht te geven in energieverbruik en CO2-voetafdruk. In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, wordt de rol van de IT-afdeling in bedrijven steeds belangrijker. Het is dan ook van essentieel belang dat organisaties inzicht krijgen in het energieverbruik en de CO2-voetafdruk...
Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps
Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.
NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen
Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen.