<


Data over energieopwekking op structurele wijze beschikbaar

energieopwek

Voor de datacenterindustrie wordt het steeds belangrijker om goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheden energie die via verschillende bronnen en technieken worden opgewekt. Als het om hernieuwbare energiebronnen gaat, is de website Energieopwek een goed startpunt.

De website is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform. De site ging live in 2016. Aanleiding was toen het Energieakkoord uit 2013. Op Energieopwek is te zien hoe het staat met de opwekking van hernieuwbare energie, een belangrijke pijler van dit Energieakkoord. Een van de doelen is om in 2023 16% duurzame energie op te wekken in Nederland.

In 2019 ging het Energieakkoord op in het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook hier speelde de groei van hernieuwbare energie, naast reductie van CO2-emissies, een belangrijke rol. Zo moet in 2030 70% van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Energieopwek.nl  is daarom toentertijd onderdeel geworden van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

De site biedt duidelijke informatie in de vorm van een dagteller. Daarbij maakt men gebruik van tal van bronnen. Samen met partners zoals Entrance en NetAnders is bovendien een model ontwikkeld dat de duurzame energieopwekking tot op 10 minuten nauwkeurig kan weergeven. Voor datacenters die op structurele wijze dit soort gegevens in een dashboard of andere applicatie willen opnemen, is een API beschikbaar. Een API is een Application Programming Interface en maakt het mogelijk dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Deze API is beschikbaar via NetAnders.

Lees ook
Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.

‘Energiegebruik digitale sector vaak te hoog ingeschat’

‘Energiegebruik digitale sector vaak te hoog ingeschat’

Van der Berg, adviseur bij Stratix, schrijft op LinkedIn over zijn ingezonden brief: “De reden om een ingezonden brief te schrijven was een opiniestuk: "Denk na voor je op post, share of like klikt in de NRC van 1 maart. Het opinie artikel gebruikte volkomen onjuiste getallen, waardoor de klimaatimpact van ons digitale leven zwaar overschat wordt

ABB Update Event 2023

ABB Update Event 2023

De energie van morgen vraagt nu om actie. Wat doet u? - Meld u aan en grijp kansen in de wereld van datacenters