Data over energieopwekking op structurele wijze beschikbaar

energieopwek

Voor de datacenterindustrie wordt het steeds belangrijker om goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheden energie die via verschillende bronnen en technieken worden opgewekt. Als het om hernieuwbare energiebronnen gaat, is de website Energieopwek een goed startpunt.

De website is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform. De site ging live in 2016. Aanleiding was toen het Energieakkoord uit 2013. Op Energieopwek is te zien hoe het staat met de opwekking van hernieuwbare energie, een belangrijke pijler van dit Energieakkoord. Een van de doelen is om in 2023 16% duurzame energie op te wekken in Nederland.

In 2019 ging het Energieakkoord op in het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook hier speelde de groei van hernieuwbare energie, naast reductie van CO2-emissies, een belangrijke rol. Zo moet in 2030 70% van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Energieopwek.nl  is daarom toentertijd onderdeel geworden van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

De site biedt duidelijke informatie in de vorm van een dagteller. Daarbij maakt men gebruik van tal van bronnen. Samen met partners zoals Entrance en NetAnders is bovendien een model ontwikkeld dat de duurzame energieopwekking tot op 10 minuten nauwkeurig kan weergeven. Voor datacenters die op structurele wijze dit soort gegevens in een dashboard of andere applicatie willen opnemen, is een API beschikbaar. Een API is een Application Programming Interface en maakt het mogelijk dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Deze API is beschikbaar via NetAnders.

Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.