<


Data over energieopwekking op structurele wijze beschikbaar

energieopwek

Voor de datacenterindustrie wordt het steeds belangrijker om goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheden energie die via verschillende bronnen en technieken worden opgewekt. Als het om hernieuwbare energiebronnen gaat, is de website Energieopwek een goed startpunt.

De website is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform. De site ging live in 2016. Aanleiding was toen het Energieakkoord uit 2013. Op Energieopwek is te zien hoe het staat met de opwekking van hernieuwbare energie, een belangrijke pijler van dit Energieakkoord. Een van de doelen is om in 2023 16% duurzame energie op te wekken in Nederland.

In 2019 ging het Energieakkoord op in het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook hier speelde de groei van hernieuwbare energie, naast reductie van CO2-emissies, een belangrijke rol. Zo moet in 2030 70% van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Energieopwek.nl  is daarom toentertijd onderdeel geworden van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

De site biedt duidelijke informatie in de vorm van een dagteller. Daarbij maakt men gebruik van tal van bronnen. Samen met partners zoals Entrance en NetAnders is bovendien een model ontwikkeld dat de duurzame energieopwekking tot op 10 minuten nauwkeurig kan weergeven. Voor datacenters die op structurele wijze dit soort gegevens in een dashboard of andere applicatie willen opnemen, is een API beschikbaar. Een API is een Application Programming Interface en maakt het mogelijk dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Deze API is beschikbaar via NetAnders.

Lees ook
Deutsche Telekom start met project voor batterijopslag van 300 MWh

Deutsche Telekom start met project voor batterijopslag van 300 MWh

Deutsche Telekom en een Noorse leverancier van Battey Energy Storage (BES) systemen hebben bekend gemaakt dat zij de eerste installatie van een batterij-energieopslagsysteem hebben gerealiseerd. Samen met het Noorse bedrijf Pixii als technologieleverancier gaan de Duitsers in totaal 300 MWh aan batterijopslag realiseren. De eerste installatie is een...

Europees OTTERS-project wil grip op watergebruik ontwikkelen

Europees OTTERS-project wil grip op watergebruik ontwikkelen

Onlangs is in het Museum für Naturkunde in Berlijn de officiële aftrap gegevens van het nieuwe Europese OTTERS-project. Doel is het ontwikkelen van nieuwe tools en methodes voor het vaststellen van het gebruik en de kwaliteit van water in kaart te brengen.

Consolidatie datacentermarkt: Duitsland is anders dan Nederland

Consolidatie datacentermarkt: Duitsland is anders dan Nederland

Dinsdag maakten Datacenter One en AtlasEdge bekend dat het verkoopproces is afgerond. De vier gebouwen van de Duitse aanbieder zijn nu deel van het portfolio van AtlasEdge, dat zich graag presenteert als een echte Europese speler.