Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Fortinet Sustainability Report 2023

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

De druk op IT-providers en datacenters om circulariteit te introduceren wordt alleen maar groter. Tijdens het event, deze keer in De Matriarch van Eurofiber in Maarssen, gaat het er eigenlijk meteen over de tegenstellingen waar organisaties mee te maken hebben. Aan de ene kant wil iedereen dat je bijvoorbeeld een harde schijf opnieuw gebruikt, aan de andere kant is het vaak goedkoper om een opslagmedium te shredden dan te wipen.

 

 

Scope 3 en eindklanten

Na het welkomswoord van Eric Luteijn, eigenaar en uitgever van LuteijnMedia, is het ESG-manager Jeroen Kanselaar van Eurofiber die zijn visie op Sustainable IT geeft. Eurofiber opereert meerdere datacenters in heel Europa en biedt diensten voor onder meer verschillende overheden. Zoals voor ieder groot bedrijf die onder de CSRD moet rapporteren over dit jaar, is Scope 3 een cruciale factor.

Tot nu toe zijn het vooral de toeleveranciers die daarin worden meegenomen. Maar aan de colocatie-klantzijde is dat uitdagender. “Hun apparatuur is immers niet van ons”, zegt Jeroen. Desgevraagd zegt hij dat het aanmoedigen van klanten om meer circulariteit te betrachten wel degelijk een punt van aandacht is.

 

 

 

De duurzaamheidsdoelen -50 procent CO2-reductie in 2025 ten opzicht van 2021- worden onder meer ondersteund met een programma om Customer Premises Equipment (CPE) zoveel mogelijk mee te laten nemen door vertrekkende klanten voor hergebruik. Onder meer met een boeteclausule worden klanten aangemoedigd om deze ondersteunende apparatuur mee te nemen en te hergebruiken. Verder vertelt Jeroen over de aandacht die Eurofiber legt op het plaatsen van hun faciliteiten in de buurt van duurzame energiebronnen.

(klik hier om verder te lezen)

Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.