Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Fortinet Sustainability Report 2023

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

De druk op IT-providers en datacenters om circulariteit te introduceren wordt alleen maar groter. Tijdens het event, deze keer in De Matriarch van Eurofiber in Maarssen, gaat het er eigenlijk meteen over de tegenstellingen waar organisaties mee te maken hebben. Aan de ene kant wil iedereen dat je bijvoorbeeld een harde schijf opnieuw gebruikt, aan de andere kant is het vaak goedkoper om een opslagmedium te shredden dan te wipen.

 

 

Scope 3 en eindklanten

Na het welkomswoord van Eric Luteijn, eigenaar en uitgever van LuteijnMedia, is het ESG-manager Jeroen Kanselaar van Eurofiber die zijn visie op Sustainable IT geeft. Eurofiber opereert meerdere datacenters in heel Europa en biedt diensten voor onder meer verschillende overheden. Zoals voor ieder groot bedrijf die onder de CSRD moet rapporteren over dit jaar, is Scope 3 een cruciale factor.

Tot nu toe zijn het vooral de toeleveranciers die daarin worden meegenomen. Maar aan de colocatie-klantzijde is dat uitdagender. “Hun apparatuur is immers niet van ons”, zegt Jeroen. Desgevraagd zegt hij dat het aanmoedigen van klanten om meer circulariteit te betrachten wel degelijk een punt van aandacht is.

 

 

 

De duurzaamheidsdoelen -50 procent CO2-reductie in 2025 ten opzicht van 2021- worden onder meer ondersteund met een programma om Customer Premises Equipment (CPE) zoveel mogelijk mee te laten nemen door vertrekkende klanten voor hergebruik. Onder meer met een boeteclausule worden klanten aangemoedigd om deze ondersteunende apparatuur mee te nemen en te hergebruiken. Verder vertelt Jeroen over de aandacht die Eurofiber legt op het plaatsen van hun faciliteiten in de buurt van duurzame energiebronnen.

(klik hier om verder te lezen)

Lees ook
Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net.

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,