Canadees datacenter zet AI en machine learning in om downtime te voorkomen

noodstroomgeneratoren-root-data-center

Het Canadese ROOT Data Center gaat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning inzetten om het risico op downtime in zijn datacenter in Montreal te verminderen. Hiervoor heeft de organisatie een deal gesloten met de startup Litbit.

Litbit levert AI- en machine learning-gebaseerde technologie waarmee kritieke systemen in datacenters kunnen worden gemonitord. De technologie helpt signalen die wijzen op aanstormende problemen vroegtijdig op te merken, nog voordat deze problemen daadwerkelijk optreden. Dit maakt het mogelijk preventief maatregelen te nemen om downtime te voorkomen.

Sensoren en machine learning

De technologie maakt gebruik van sensoren die in het datacenter worden geplaatst. De data die met behulp van deze sensoren wordt verzameld wordt vervolgens met behulp van machine learning-algoritmes geanalyseerd. Litebit maakt hiervoor gebruik van een virtuele persona, die 'DAC' wordt genoemd. DAC kan toezicht houden op onder meer de koelinstallaties en energievoorzieningen in een datacenter.

Scott Noteboom, CEO van Litebit, legt uit dat de technologie helpt 24/7 toezicht te houden op de werking van het datacenter. "De belofte van AI is te helpen constant en intelligent toezicht te houden op de ruimtes en machines in een datacenter om de bedrijfsresultaten te verbeteren. We zijn trots samen te werken met ROOT om deze belofte te realiseren."

Lees ook
Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

Generatieve AI, maar ook andere AI-applicaties zijn van groot belang voor noodzakelijke innovaties in gezondheid en zorg, in de energietransitie, in klimaat en duurzaamheid, in mobiliteit, in veiligheid en vele andere gebieden, stellen NL AIC en Surf in een artikel op de website van NL AIC.