Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

kul-ran-gen-2-front-open-4

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

Met deze introductie spelen de partners in op de trend waarbij Open RAN of gevirtualiseerde RAN (vRAN) implementaties gebruikt worden om het energieverbruik binnen het radionetwerk te verminderen. Het KUL RAN (2U) chassis, uitgerust met de HPE ProLiant DL110 Gen11 Server en 4e generatie Intel Xeon processoren, is ontworpen voor energie-efficiënte edge-verwerking.

Volgens de GSMA vormt energieverbruik tussen de 20% en 40% van de operationele kosten van een telecomaanbieder. Met de stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren zijn deze kosten aanzienlijk toegenomen. Bovendien wordt ongeveer 80% van het totale energieverbruik van een operator toegeschreven aan het RAN.

Uit onderzoek van STL Partners blijkt dat door het implementeren van vloeistofgekoelde hardware in plaats van luchtgekoelde servers operators hun energieverbruik verder kunnen verminderen met circa 40%.

Het KUL RAN-systeem zorgt voor een omgeving waarbij de immersion-koeling via een diëlektricum de koelkosten verlaagt zonder dat bestaande koelinfrastructuur opnieuw ontworpen hoeft te worden, aldus de drie partners. De IP67-behuizing en het operationele temperatuurbereik van -40°C tot +55°C moeten betrouwbare prestaties garanderen onder extreme omstandigheden, terwijl tevens sprake zou zijn van een aanzienlijk stillere werking van de apparatuur.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eigenaren en exploitanten van datacenters zijn verplicht jaarlijks de energie-efficiëntie van het datacentrum te rapporteren. Dat staat te lezen op de website van de RVO. Daar staat ook dat per 17 juni het registeren van die data en het object mogelijk is, plus dat de deadline 15 juli is.