Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

kul-ran-gen-2-front-open-4

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

Met deze introductie spelen de partners in op de trend waarbij Open RAN of gevirtualiseerde RAN (vRAN) implementaties gebruikt worden om het energieverbruik binnen het radionetwerk te verminderen. Het KUL RAN (2U) chassis, uitgerust met de HPE ProLiant DL110 Gen11 Server en 4e generatie Intel Xeon processoren, is ontworpen voor energie-efficiënte edge-verwerking.

Volgens de GSMA vormt energieverbruik tussen de 20% en 40% van de operationele kosten van een telecomaanbieder. Met de stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren zijn deze kosten aanzienlijk toegenomen. Bovendien wordt ongeveer 80% van het totale energieverbruik van een operator toegeschreven aan het RAN.

Uit onderzoek van STL Partners blijkt dat door het implementeren van vloeistofgekoelde hardware in plaats van luchtgekoelde servers operators hun energieverbruik verder kunnen verminderen met circa 40%.

Het KUL RAN-systeem zorgt voor een omgeving waarbij de immersion-koeling via een diëlektricum de koelkosten verlaagt zonder dat bestaande koelinfrastructuur opnieuw ontworpen hoeft te worden, aldus de drie partners. De IP67-behuizing en het operationele temperatuurbereik van -40°C tot +55°C moeten betrouwbare prestaties garanderen onder extreme omstandigheden, terwijl tevens sprake zou zijn van een aanzienlijk stillere werking van de apparatuur.

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.