Canadees datacenter zet AI en machine learning in om downtime te voorkomen

noodstroomgeneratoren-root-data-center

Het Canadese ROOT Data Center gaat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning inzetten om het risico op downtime in zijn datacenter in Montreal te verminderen. Hiervoor heeft de organisatie een deal gesloten met de startup Litbit.

Litbit levert AI- en machine learning-gebaseerde technologie waarmee kritieke systemen in datacenters kunnen worden gemonitord. De technologie helpt signalen die wijzen op aanstormende problemen vroegtijdig op te merken, nog voordat deze problemen daadwerkelijk optreden. Dit maakt het mogelijk preventief maatregelen te nemen om downtime te voorkomen.

Sensoren en machine learning

De technologie maakt gebruik van sensoren die in het datacenter worden geplaatst. De data die met behulp van deze sensoren wordt verzameld wordt vervolgens met behulp van machine learning-algoritmes geanalyseerd. Litebit maakt hiervoor gebruik van een virtuele persona, die 'DAC' wordt genoemd. DAC kan toezicht houden op onder meer de koelinstallaties en energievoorzieningen in een datacenter.

Scott Noteboom, CEO van Litebit, legt uit dat de technologie helpt 24/7 toezicht te houden op de werking van het datacenter. "De belofte van AI is te helpen constant en intelligent toezicht te houden op de ruimtes en machines in een datacenter om de bedrijfsresultaten te verbeteren. We zijn trots samen te werken met ROOT om deze belofte te realiseren."

Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.