Zeewolde en Meta - Facebook, er waren kapers op de kust

meta-facebook-temple

 

Dat Meta – Facebook voorlopig afziet van de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde was te verwachten. Alle seinen stonden op oranje. De Nederlandse pers heeft er desondanks veel aandacht aan besteed en dat is goed. Maar wellicht heeft men wat over het hoofd gezien.

In het artikel van Merijn Rengers en Carola Houtekamer voor de NRC staat goed beschreven wat er de laatste jaren in Zeewolde, maar ook in de provincie Flevoland en op de ministeries in Den Haag is gebeurd. Het is zonder meer goede achtergrond informatie om dat deel van het complexe proces te begrijpen. Ook wordt duidelijk dat de Amerikaanse manier van onderhandelen soms contra productief is gebleken.

Maar het artikel laat een deel van het verhaal zien. Iedereen met kennis van de datacentermarkt kan vermoed hebben dat er meer speelde. Bekend is immers dat de bouwers van dit hyperscale datacenters wel vaker de handdoek in de ring hebben geworpen. Google in Middenmeer is daar een recent en lokaal voorbeeld van. In Ierland zijn ook al bouwplannen verdwenen en zelfs in Denemarken is lang niet elk plan omgezet.

De partijen die zo grootschalig willen bouwen leggen namelijk nooit alle eieren in een mandje. Terwijl Nederland zich nog verbaasde over het loslaten van Zeewolde kondigde Meta – Facebook aan bij de stad Temple in Texas een nieuw gebouw op een nieuwe locatie neer te zetten. 100 procent groene stroom, 900.000 square feet en na oplevering circa 100 banen.

Dat plan komt echt niet uit de lucht vallen. Partijen van deze omvang heeft altijd meerdere opties om uit te kiezen. Het idee dat Zeewolde de buit al bijna binnen had en de 19e locatie zou worden, maar dat de lokale weerstand heeft gedwarsboomd klinkt logisch. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat er al langer kapers op de kust waren.

Meer over
Lees ook
AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

De discussie over de efficiëntie van on-premise infrastructuren versus cloud-oplossingen heeft nieuwe brandstof gekregen door een recent gepubliceerd rapport van Amazon Web Services (AWS). Dit rapport, uitgevoerd door Accenture, probeert aan te tonen dat geoptimaliseerde workloads op AWS tot vier keer efficiënter kunnen zijn dan dezelfde workloads1

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.

Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat het aantal grote datacenters die worden beheerd door hyperscale providers is gestegen tot 992 aan het einde van 2023. Begin 2024 zal de duizendgrens worden overschreden.