Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

datacenter202305gartner

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat het aantal grote datacenters die worden beheerd door hyperscale providers is gestegen tot 992 aan het einde van 2023. Begin 2024 zal de duizendgrens worden overschreden. Het heeft slechts vier jaar geduurd voordat de totale capaciteit van hyperscale datacenters is verdubbeld.

Uit de gegevens van Synergy blijkt dat de Verenigde Staten nog steeds 51% van de wereldwijde capaciteit vertegenwoordigen, gemeten in MW van kritieke IT-belasting, waarbij Europa en China elk ongeveer een derde van het resterende deel vertegenwoordigen.

Synergy voorspelt dat de totale capaciteit van hyperscale datacenters in de komende vier jaar opnieuw zal verdubbelen. Hoewel elk jaar zo'n 120-130 extra hyperscale datacenters online zullen komen, zal de capaciteitsgroei steeds meer worden gedreven door de nog grotere schaal van die nieuw geopende datacenters, waarbij generatieve AI-technologie een belangrijke reden is voor die toegenomen schaal.

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de datacenterinfrastructuur van 19 van 's werelds belangrijkste cloud- en internetdienstverleners, waaronder de grootste spelers op het gebied van SaaS, IaaS, PaaS, zoekmachines, sociale netwerken, e-commerce en gaming. De bedrijven met de breedste datacenterinfrastructuur zijn de bekende cloud providers: Amazon, Microsoft en Google. Naast een enorme datacenterinfrastructuur in hun thuismarkt in de VS, hebben ze elk ook meerdere datacenters in veel andere landen over de hele wereld.

In totaal vertegenwoordigen de drie nu 60% van alle hyperscale datacentercapaciteit. Ze worden in de ranglijst gevolgd door Meta/Facebook, Alibaba, Tencent, Apple, ByteDance en vervolgens andere relatief kleinere hyperscale operators.

 

hyperscale_growth  

 

De groeiprognoses van Synergy zijn grotendeels gebaseerd op het volgen van de pijplijn van toekomstige datacenters van hyperscale operators. Die staat momenteel op 440 faciliteiten, die zich in verschillende stadia van planning, ontwikkeling of inrichting bevinden.

"Terwijl zowel het aantal hyperscale datacenters als hun gemiddelde grootte blijven groeien in een indrukwekkend tempo, zit er veel complexiteit en nuance achter die trends”, aldus John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. "Over het algemeen zijn door het bedrijf zelf beheerde datacenters veel groter dan gehuurde datacenters en zijn datacenters in het thuisland van een hyperscale bedrijf veel groter dan de internationale faciliteiten, hoewel er veel uitzonderingen zijn op deze trends. We zien ook een zekere tweedeling in de schaal van datacenters. Terwijl de core-datacenters steeds groter worden, wordt er ook een toenemend aantal relatief kleinere datacenters ingezet om de infrastructuur dichter bij klanten te brengen. Als je alles samenvoegt, gaan alle belangrijke groeitrendlijnen scherp omhoog en naar rechts."

Meer over
Lees ook
Vergunning Microsoft datacenter Middenmeer blijft in stand

Vergunning Microsoft datacenter Middenmeer blijft in stand

Microsoft kan een datacenter in Middenmeer bouwen. De rechtbank Noord-Holland heeft in een uitspraak het beroep van de stichting Red de Wieringermeer tegen de omgevingsvergunning ongegrond verklaard.

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.