Zeewolde en Meta - Facebook, er waren kapers op de kust

meta-facebook-temple

 

Dat Meta – Facebook voorlopig afziet van de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde was te verwachten. Alle seinen stonden op oranje. De Nederlandse pers heeft er desondanks veel aandacht aan besteed en dat is goed. Maar wellicht heeft men wat over het hoofd gezien.

In het artikel van Merijn Rengers en Carola Houtekamer voor de NRC staat goed beschreven wat er de laatste jaren in Zeewolde, maar ook in de provincie Flevoland en op de ministeries in Den Haag is gebeurd. Het is zonder meer goede achtergrond informatie om dat deel van het complexe proces te begrijpen. Ook wordt duidelijk dat de Amerikaanse manier van onderhandelen soms contra productief is gebleken.

Maar het artikel laat een deel van het verhaal zien. Iedereen met kennis van de datacentermarkt kan vermoed hebben dat er meer speelde. Bekend is immers dat de bouwers van dit hyperscale datacenters wel vaker de handdoek in de ring hebben geworpen. Google in Middenmeer is daar een recent en lokaal voorbeeld van. In Ierland zijn ook al bouwplannen verdwenen en zelfs in Denemarken is lang niet elk plan omgezet.

De partijen die zo grootschalig willen bouwen leggen namelijk nooit alle eieren in een mandje. Terwijl Nederland zich nog verbaasde over het loslaten van Zeewolde kondigde Meta – Facebook aan bij de stad Temple in Texas een nieuw gebouw op een nieuwe locatie neer te zetten. 100 procent groene stroom, 900.000 square feet en na oplevering circa 100 banen.

Dat plan komt echt niet uit de lucht vallen. Partijen van deze omvang heeft altijd meerdere opties om uit te kiezen. Het idee dat Zeewolde de buit al bijna binnen had en de 19e locatie zou worden, maar dat de lokale weerstand heeft gedwarsboomd klinkt logisch. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat er al langer kapers op de kust waren.

Meer over
Lees ook
Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.

AWS beschrijft hergebruik hardware in acht stappen

AWS beschrijft hergebruik hardware in acht stappen

Amazon Web Services (AWS) beschrijft in een blogpost hoe ze de levensduur van hun enorme aantallen servers verlengen.

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.