Zeewolde en Meta - Facebook, er waren kapers op de kust

meta-facebook-temple

 

Dat Meta – Facebook voorlopig afziet van de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde was te verwachten. Alle seinen stonden op oranje. De Nederlandse pers heeft er desondanks veel aandacht aan besteed en dat is goed. Maar wellicht heeft men wat over het hoofd gezien.

In het artikel van Merijn Rengers en Carola Houtekamer voor de NRC staat goed beschreven wat er de laatste jaren in Zeewolde, maar ook in de provincie Flevoland en op de ministeries in Den Haag is gebeurd. Het is zonder meer goede achtergrond informatie om dat deel van het complexe proces te begrijpen. Ook wordt duidelijk dat de Amerikaanse manier van onderhandelen soms contra productief is gebleken.

Maar het artikel laat een deel van het verhaal zien. Iedereen met kennis van de datacentermarkt kan vermoed hebben dat er meer speelde. Bekend is immers dat de bouwers van dit hyperscale datacenters wel vaker de handdoek in de ring hebben geworpen. Google in Middenmeer is daar een recent en lokaal voorbeeld van. In Ierland zijn ook al bouwplannen verdwenen en zelfs in Denemarken is lang niet elk plan omgezet.

De partijen die zo grootschalig willen bouwen leggen namelijk nooit alle eieren in een mandje. Terwijl Nederland zich nog verbaasde over het loslaten van Zeewolde kondigde Meta – Facebook aan bij de stad Temple in Texas een nieuw gebouw op een nieuwe locatie neer te zetten. 100 procent groene stroom, 900.000 square feet en na oplevering circa 100 banen.

Dat plan komt echt niet uit de lucht vallen. Partijen van deze omvang heeft altijd meerdere opties om uit te kiezen. Het idee dat Zeewolde de buit al bijna binnen had en de 19e locatie zou worden, maar dat de lokale weerstand heeft gedwarsboomd klinkt logisch. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat er al langer kapers op de kust waren.

Meer over
Lees ook
BIPT publiceert studie over datacentra en aanbieders van digitale inhoud in België

BIPT publiceert studie over datacentra en aanbieders van digitale inhoud in België

Om een beter zicht te krijgen op Belgische spelers binnen het werkgebied van de datacenters en de aanbieders van digitale inhoud, voerde het BIPT een studie uit die de commerciële ontwikkelingen op de markt analyseert en de diensten die er aangeboden worden inventariseert. Daarnaast werd ook gekeken hoe er wordt omgegaan met veiligheid en duurzaam1

Mogelijk twee megadatacenters in Groningse Oostpolder

Mogelijk twee megadatacenters in Groningse Oostpolder

In de Oostpolder, naast de Eemshaven, is ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters. Dat zei gedeputeerde Mirjam Wulfse tegen de NOS. Dat betekent dat er als er nog techreuzen interesse hebben in het bouwen van zo’n hyperscale-datacenter in Nederland, dat deze waarschijnlijk in het noorden van Groningen komt te staan.

Kabinet besluit tot aanscherping regels hyperscale datacenters

Kabinet besluit tot aanscherping regels hyperscale datacenters

Het kabinet komt met strengere regels voor de bouw van hyperscale datacenters. Ook de toelatingscriteria voor de vergunningverlening worden strenger. Dit schrijft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer.