Zeewolde en Meta - Facebook, er waren kapers op de kust

meta-facebook-temple

 

Dat Meta – Facebook voorlopig afziet van de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde was te verwachten. Alle seinen stonden op oranje. De Nederlandse pers heeft er desondanks veel aandacht aan besteed en dat is goed. Maar wellicht heeft men wat over het hoofd gezien.

In het artikel van Merijn Rengers en Carola Houtekamer voor de NRC staat goed beschreven wat er de laatste jaren in Zeewolde, maar ook in de provincie Flevoland en op de ministeries in Den Haag is gebeurd. Het is zonder meer goede achtergrond informatie om dat deel van het complexe proces te begrijpen. Ook wordt duidelijk dat de Amerikaanse manier van onderhandelen soms contra productief is gebleken.

Maar het artikel laat een deel van het verhaal zien. Iedereen met kennis van de datacentermarkt kan vermoed hebben dat er meer speelde. Bekend is immers dat de bouwers van dit hyperscale datacenters wel vaker de handdoek in de ring hebben geworpen. Google in Middenmeer is daar een recent en lokaal voorbeeld van. In Ierland zijn ook al bouwplannen verdwenen en zelfs in Denemarken is lang niet elk plan omgezet.

De partijen die zo grootschalig willen bouwen leggen namelijk nooit alle eieren in een mandje. Terwijl Nederland zich nog verbaasde over het loslaten van Zeewolde kondigde Meta – Facebook aan bij de stad Temple in Texas een nieuw gebouw op een nieuwe locatie neer te zetten. 100 procent groene stroom, 900.000 square feet en na oplevering circa 100 banen.

Dat plan komt echt niet uit de lucht vallen. Partijen van deze omvang heeft altijd meerdere opties om uit te kiezen. Het idee dat Zeewolde de buit al bijna binnen had en de 19e locatie zou worden, maar dat de lokale weerstand heeft gedwarsboomd klinkt logisch. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat er al langer kapers op de kust waren.

Meer over
Lees ook
Kabinet besluit tot aanscherping regels hyperscale datacenters

Kabinet besluit tot aanscherping regels hyperscale datacenters

Het kabinet komt met strengere regels voor de bouw van hyperscale datacenters. Ook de toelatingscriteria voor de vergunningverlening worden strenger. Dit schrijft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer.

Google verlengt levensduur van datacenterhardware

Google verlengt levensduur van datacenterhardware

Het belangrijkste cloudnieuws in de pers lijkt afgelopen week te zijn de wederom hogere omzetten en winsten van de grote aanbieders. Bij GCS is echter iets aan de hand dat veel meer aandacht verdient.

Eerste Kamer steunt motie voorlopige stop verkoop agrarische grond voor datacenters

Eerste Kamer steunt motie voorlopige stop verkoop agrarische grond voor datacenters

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 21 december met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de Begrotingsstaten LNV en het Diergezondheidsfonds 2022. Aan het eind van de vergadering stemde de Kamer in met begroting. De fracties van SGP, CDA, VVD, Fractie-Otten, SP, 50PLUS, OSF, D66 en ChristenUnie stemden voor, Fractie-Nanninga,...