CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave — The GPU Cloud

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje. Hiermee breidt CoreWeave zijn aanwezigheid in Europa aanzienlijk uit, nadat het eerder al twee datacenters in het Verenigd Koninkrijk had geopend. Het bedrijf slaat hiermee Nederland dus over.

Dit nieuws volgt op een reeks recente financieringsrondes voor het bedrijf, waaronder een $7,5 miljard kredietfaciliteit geleid door Blackstone Tactical Opportunities, een $1,1 miljard Serie C-financieringsronde in mei 2024, en een $2,3 miljard kredietfaciliteit in augustus 2023. Tot nu toe heeft CoreWeave meer dan $12 miljard aan financiering opgehaald.

De drie geplande datacenters zullen worden toegevoegd aan de bestaande twee datacenters in het VK. Ze maken deel uit van CoreWeave's streven om geavanceerde computeroverzieningen te bieden. Dit omvat onder andere het gebruik van NVIDIAs Blackwell-platform en NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netwerken. CoreWeave blijft opschalen om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar versnelde computeroverzieningen, die cruciaal zijn voor het trainen en bedienen van de meest geavanceerde AI-modellen.

Het Europese netwerk van CoreWeave is ontworpen om te voldoen aan de regelgevende en operationele eisen van de regio, waarbij een lage latency wordt geboden voor alle AI-workloads. Dit biedt een sovereign cloud voor zowel Europese als Britse klanten. Alle drie nieuwe datacenters zullen gebruik maken van 100 procent hernieuwbare energie, stelt het bedrijf.

Volgens Mike Intrator, mede-oprichter en CEO van CoreWeave, vertegenwoordigt Europa de volgende grote groeimarkt voor AI. "We zien enorme kansen voor CoreWeave in Europa – de GPU-infrastructuur van CoreWeave zal de Europese cloudmarkt voorzien van de computer-voorzieningen en tools die nodig zijn om te voldoen aan de groeiende vraag naar volgende generatie AI-toepassingen," zei Intrator in een persbericht.

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

NordicEPOD, gespecialiseerd in de productie en integratie van gestandaardiseerde energiemodules voor de datacenterindustrie, heeft een investering binnengehaald van CTS Nordics, een bedrijf dat zich toespitst op datacenterontwerp en -bouw, en Eaton, actief met power management.