CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave — The GPU Cloud

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje. Hiermee breidt CoreWeave zijn aanwezigheid in Europa aanzienlijk uit, nadat het eerder al twee datacenters in het Verenigd Koninkrijk had geopend. Het bedrijf slaat hiermee Nederland dus over.

Dit nieuws volgt op een reeks recente financieringsrondes voor het bedrijf, waaronder een $7,5 miljard kredietfaciliteit geleid door Blackstone Tactical Opportunities, een $1,1 miljard Serie C-financieringsronde in mei 2024, en een $2,3 miljard kredietfaciliteit in augustus 2023. Tot nu toe heeft CoreWeave meer dan $12 miljard aan financiering opgehaald.

De drie geplande datacenters zullen worden toegevoegd aan de bestaande twee datacenters in het VK. Ze maken deel uit van CoreWeave's streven om geavanceerde computeroverzieningen te bieden. Dit omvat onder andere het gebruik van NVIDIAs Blackwell-platform en NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netwerken. CoreWeave blijft opschalen om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar versnelde computeroverzieningen, die cruciaal zijn voor het trainen en bedienen van de meest geavanceerde AI-modellen.

Het Europese netwerk van CoreWeave is ontworpen om te voldoen aan de regelgevende en operationele eisen van de regio, waarbij een lage latency wordt geboden voor alle AI-workloads. Dit biedt een sovereign cloud voor zowel Europese als Britse klanten. Alle drie nieuwe datacenters zullen gebruik maken van 100 procent hernieuwbare energie, stelt het bedrijf.

Volgens Mike Intrator, mede-oprichter en CEO van CoreWeave, vertegenwoordigt Europa de volgende grote groeimarkt voor AI. "We zien enorme kansen voor CoreWeave in Europa – de GPU-infrastructuur van CoreWeave zal de Europese cloudmarkt voorzien van de computer-voorzieningen en tools die nodig zijn om te voldoen aan de groeiende vraag naar volgende generatie AI-toepassingen," zei Intrator in een persbericht.

Lees ook
Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt de datacenteractiviteiten van de Nederlandse IT infrastructuur dienstverlener Bytesnet over. Met de overname versterkt Eurofiber zijn positie in het zogeheten regional edge datacenter segment en geeft het verder invulling aan zijn groeidoelstellingen in open access infrastructuur.

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Volgens The Guardian hebben de datacenters in Ierland vorig jaar meer elektriciteit verbruikt dan alle stedelijke huishoudens samen. Het groeiende aantal datacenters in het land gebruikte 21% van de totale elektriciteit, een stijging van 20% ten opzichte van 2022

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Datacenterbedrijf Penta Infra en warmtebedrijf Polderwarmte hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan de duurzame inzet van restwarmte van het datacenter van Penta Infra in de Waarderpolder.