AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

1920x1080-carbon-reduction-vf-2x

De discussie over de efficiëntie van on-premise infrastructuren versus cloud-oplossingen heeft nieuwe brandstof gekregen door een recent gepubliceerd rapport van Amazon Web Services (AWS). Dit rapport, uitgevoerd door Accenture, probeert aan te tonen dat geoptimaliseerde workloads op AWS tot vier keer efficiënter kunnen zijn dan dezelfde workloads in een eigen enterprise-datacenter.

Het rapport, getiteld ‘Moving onto The AWS Cloud Reduces Carbon Emissions’, schat dat de infrastructuur van AWS tot 4,1 keer efficiënter is dan on-premise oplossingen. Bovendien kan, wanneer workloads worden geoptimaliseerd op AWS, de bijbehorende CO2-voetafdruk met maximaal 99% worden verminderd, aldus Accenture.

Wereldwijd wordt 85% van de IT-uitgaven door organisaties nog steeds besteed aan on-premise infrastructuren. Chris Walker, directeur duurzaamheid bij AWS, benadrukt dat de - wat hij noemt - holistische benadering van efficiëntie van AWS helpt om zowel het energie- als waterverbruik in hun datacenter-operaties te minimaliseren. "We werken voortdurend aan manieren om de energie-efficiëntie van onze faciliteiten te verhogen door ons datacenterontwerp te optimaliseren, te investeren in speciaal ontwikkelde chips en te innoveren met nieuwe koelingstechnologieën," zegt Walker in een blog over het rapport.

Efficiëntievoordelen

Klanten van AWS hebben de efficiëntievoordelen van de overstap naar AWS al enkele jaren ervaren, zo valt te lezen in het rapport. Zo zag het wereldwijde genomics- en gezondheidsbedrijf Illumina een vermindering van 89% in CO2-uitstoot door de overstap naar AWS. Dergelijke efficiëntiewinsten worden naar verwachting steeds prominenter naarmate de wereld AI meer omarmt. 

Doordat AI-workloads steeds complexer en data-intensiever worden, zullen ze nieuwe prestatieniveaus vereisen van systemen die miljoenen berekeningen per seconde uitvoeren. Hetzelfde geldt voor de hierbij gebruikte geheugen-, opslag- en netwerkinfrastructuren. Dit vereist energie en levert een forse CO2-voetafdruk op. Terwijl on-premise datacenters moeite hebben om gelijke tred te houden vanwege hun inherente beperkingen in schaalbaarheid en energie-efficiëntie, stelt AWS juist dat het bedrijf blijft innoveren om de cloud tot de meest efficiënte manier te maken om de infrastructuur en bedrijfsvoering van klanten uit te voeren. 

Sanjay Podder, wereldwijd verantwoordelijk voor Technology Sustainability Innovation bij Accenture, zegt over het rapport: "Dit onderzoek toont aan dat de focus van AWS op hardware- en koelingsefficiëntie, koolstofvrije energie, speciaal gebouwde chips en geoptimaliseerde opslag organisaties kan helpen de CO2 footprint van AI- en machine learning-workloads te verminderen. Naarmate de vraag naar AI blijft groeien, kan duurzaamheid door technologie een cruciale rol spelen bij het helpen van bedrijven om hun milieudoelstellingen te bereiken en tegelijkertijd innovatie te stimuleren." 

Kwantificeren van efficiëntie en koolstofuitstoot

Het onderzoek kwantificeerde de energie-efficiëntie en koolstofreductiemogelijkheden van het verplaatsen van workloads van on-premise naar AWS door de verschillen tussen beide te simuleren en te analyseren. Accenture gebruikte daarbij de ISO-standaard Software Carbon Intensity’ om de koolstofvoetafdruk van representatieve opslag- en rekenintensieve workloads te analyseren. Dit is - zo claimen Accenture en AWS - overigens een van de eerste keren dat een hyperscale cloud provider de SCI-specificatie gebruikt om een dergelijke analyse uit te voeren. 

De studie keek eerst naar de hoeveelheid geschatte operationele en ‘embodied’ (IT-hardware) koolstofemissies die worden vermeden door workloads simpelweg van on-premise infrastructuren naar AWS te verplaatsen, wat in het rapport ‘Lift-And-Shift’ wordt genoemd. Het rapport analyseerde ook hoeveel extra koolstof kan worden vermeden wanneer diezelfde workloads worden geoptimaliseerd op de hardware van AWS, zoals de speciaal gebouwde siliciumchips die zijn ontworpen voor het uitvoeren van AI-modellen. Dit werd vergeleken over vier geografische gebieden: de Verenigde Staten en Canada, de Europese Unie, Azië-Pacific en Brazilië. 

Zoals bekend, zijn het afgelopen decennium de datavolumes exponentieel gegroeid, terwijl de cloud steeds geavanceerdere gegevensmogelijkheden heeft opgeleverd. Gezien de databehoeften voor analyses, evenals de training en inferentie van AI-modellen, zullen organisaties rekening willen houden met de potentiële koolstofbesparingen die gepaard gaan met hun opslagvereisten. De studie stelt dat opslagintensieve workloads tot 2,5 keer efficiënter kunnen zijn op AWS vergeleken met on-premise en dat het optimaliseren ervan op de hardware van AWS de bijbehorende koolstofemissies met maximaal 93% kan verminderen. 

Voor rekenintensieve workloads werden bovendien de potentiële reducties in koolstofemissies van het uitvoeren van AI-workloads op AWS vergeleken met die van on-premise datacenters door de operationele en embodied emissies van een representatieve workload, geleverd door AWS, te analyseren. Accenture stelt daarover in het rapport vast dat wanneer rekenintensieve workloads op AWS worden geoptimaliseerd, organisaties hun bijbehorende koolstofvoetafdruk over verschillende geografische regio's met maximaal 99% kunnen verminderen.

Lees ook
Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.

Europa wil datacenters in de ruimte

Europa wil datacenters in de ruimte

Datacenters in de ruimte opzetten? Uit de Europese studie ‘Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty’ (ASCEND) blijkt dat dit zeer wel haalbaarheid is. De 2 miljoen euro kostende ASCEND-studie, gecoördineerd door Thales Alenia Space namens de Europese Commissie, stelt vast datacenters in de ruimte technisch, economis1

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eigenaren en exploitanten van datacenters zijn verplicht jaarlijks de energie-efficiëntie van het datacentrum te rapporteren. Dat staat te lezen op de website van de RVO. Daar staat ook dat per 17 juni het registeren van die data en het object mogelijk is, plus dat de deadline 15 juli is.