Verplicht rapporteren over klimaat risico’s en duurzaamheidsmaatregelen

Water

 

Alle bedrijven met een Amerikaanse beursnotering moeten binnenkort meer rapporteren over klimaatrisico’s en duurzaamheidsmaatregelen. Door meer informatie over die onderwerpen kunnen beleggers betere keuzes maken zegt de toezichthouder. Maar dat zal niet het enige zijn dat gebeurd.

Op dit moment is het al gebruikelijk, want verplicht, dat beursgenoteerd bedrijven elk kwartaal opsommen welke nieuwe en bestaande risico’s ze zien. Dat is in Amerika niet veel anders dan in Europa. Mocht er tussentijds iets gebeuren dan is de mogelijkheid van een ad-hoc melding.

Proactief informeren

Tot nu toe wordt in die opsommingen weinig stilgestaan bij het milieu of duurzaamheid. Alleen na een tornado of overstroming staat er te lezen wat de impact voor de komende periode is. Echt vooruitkijken en de beleggers proactief informeren komt erg weinig voor.

Dat moet dus wat SEC betreft gaan veranderen. De houding is belangrijk, want er zijn nogal wat bedrijven waarvan de aandelen op meerdere beurzen wereldwijd verhandeld worden. Daarnaast is er zoiets als concurreren op informatie en transparantie. Als bedrijf A in Amerika iets zegt over het milieu, maar concurrent B in een ander land zwijgt daarover, dan krijgt B daar geheid vragen over.

In Nederland zal men dus ook te maken gaan krijgen van de werking van die Amerikaanse regels. Dat is zelfs het geval als er geen EU regels komen die precies het zelfde doel hebben.

Datacenters in de randstad

Waarom is het in Nederland  van belang te weten dat een toezichtouder in New York dwingt tot meer transparantie over milieu en duurzaamheid? Het antwoord zal sommige lezers bekend voorkomen. Wat we namelijk zullen zien is dat in ieder geval alle datacenters in de randstad, dus die onder NAP, meer en andere vragen, gaan krijgen over de veiligheid en continuïteit van de business.

De vragen zullen iet alleen komen van beleggers in de beursgenoteerde datacenters in en rond Amsterdam. Daar staan de meeste DC’s van het land en het hele gebied ligt echt onder NAP. Het zijn natuurlijk ook de klanten van die datacenters die daar weer over aan de bel gaan trekken.

Dit geeft de concurrentie die wel boven NAP staat weer een extra argument de eigen locatie te promoten. Wat dat betreft kunnen ze makkelijk profiteren van de (verplichte) aandacht voor het klimaat. Of dat ook opgaat voor de duurzaamheidsmaatregelen is een andere vraag.

 

(dit artikel verscheen eerder op ITchannelPRO)

Meer over
Lees ook
Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen. Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden1

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Wie denkt dat de problemen die veel mensen hebben met “blokkendozen” in de weilanden van ons land een typisch Nederlands fenomeen is, heeft het mis. Zelfs in een land als de Verenigde Staten waar men het kapitalisme zo’n beetje uitgevonden lijkt te hebben, hebben steeds meer mensen moeite met de komst van kolossale datacenters die het cultuurlands1

Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

De Europese Tier I-markten van Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin hebben de afgelopen zeven jaar een ongekende groei doorgemaakt. Onderzoeksbureau JLL voorspelt dat de totale marktomvang van de Tier I-markten dit jaar met 17% zal groeien, een extra 432MW. Waarmee 2023 opnieuw een recordjaar wordt