Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira,  Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.

Vieira vertelt: “We zien nog regelmatig gebeuren dat keuzes ten aanzien van netwerkinfrastructuren op maat worden gemaakt van een specifieke situatie. Is dan later een aanpassing in de gekozen architectuur nodig of dient andere actieve netwerkapparatuur opgenomen te worden, dan gebeurt het regelmatig dat dit ook betekent dat een aanzienlijk deel van de bekabeling hierna vervangen moet worden.

Simone Vieira Commscope

 

"Behalve een goede capaciteitsplanning is het ook belangrijk goed na te denken over de opzet van de infrastructuur. Bijvoorbeeld door met consolidatiepunten te werken. Daarbij splitsen we de infrastructuur als het ware op in segmenten. Is dan in een segment een aanpassing nodig, dan heeft deze alleen invloed op dat ene segment. Eventuele vervanging van bekabeling beperkt zich dan tot dat ene segment. Het materiaalgebruik wordt bij deze aanpak aanzienlijk teruggebracht. Ook het toepassen van pre-terminated bekabeling kan dan heel positief werken.”

Ook de soort en hoeveelheid verpakkingsmateriaal speelt steeds meer, vertelt Vieira. “We hebben oplossingen uitgebracht waarbij we inmiddels al meer dan 65% besparen op plastic. Duurzaamheid speelt binnen CommScope sowieso een steeds grotere rol. Ik denk dat we gerust mogen stellen dat bij al onze productontwikkeling we heel nadrukkelijk naar verduurzaming kijken. Dat gaat van het gewicht van een product, de maatvoering en het verpakkingsmateriaal (kan plastic bijvoorbeeld door recyclebaar karton worden vervangen?) tot het gebruik van QR-codes waarmee handleidingen kunnen worden gedownload zodat we niet bij ieder product een geprinte versie behoeven mee te leveren. Klanten vragen er ook nadrukkelijk om.”

Ook speelt de gekozen architectuur een belangrijke rol. Door bijvoorbeeld bekabeling en connectoren te kiezen die nu al voorbereid zijn op de eisen van toekomstige standaarden, is vervanging van de bekabeling veel minder vaak nodig. CommScope integreert dit soort opties ook al geruime tijd in de ontwerptools die worden gebruikt voor het ontwerpen van een infrastructuur. Vieira licht toe: “Het is voor zowel distributeurs als datacenters erg belangrijk dat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Daar horen niet alleen aspecten als snelheden, capaciteiten en kostprijs bij. Ook energieverbruik en bijvoorbeeld materiaalkeuzes spelen een rol. Daarom hebben we deze criteria ook heel nadrukkelijk geïntegreerd in onze ontwerptools.”

 

 

Dossiers
Lees ook
AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.