Verplicht rapporteren over klimaat risico’s en duurzaamheidsmaatregelen

Water

 

Alle bedrijven met een Amerikaanse beursnotering moeten binnenkort meer rapporteren over klimaatrisico’s en duurzaamheidsmaatregelen. Door meer informatie over die onderwerpen kunnen beleggers betere keuzes maken zegt de toezichthouder. Maar dat zal niet het enige zijn dat gebeurd.

Op dit moment is het al gebruikelijk, want verplicht, dat beursgenoteerd bedrijven elk kwartaal opsommen welke nieuwe en bestaande risico’s ze zien. Dat is in Amerika niet veel anders dan in Europa. Mocht er tussentijds iets gebeuren dan is de mogelijkheid van een ad-hoc melding.

Proactief informeren

Tot nu toe wordt in die opsommingen weinig stilgestaan bij het milieu of duurzaamheid. Alleen na een tornado of overstroming staat er te lezen wat de impact voor de komende periode is. Echt vooruitkijken en de beleggers proactief informeren komt erg weinig voor.

Dat moet dus wat SEC betreft gaan veranderen. De houding is belangrijk, want er zijn nogal wat bedrijven waarvan de aandelen op meerdere beurzen wereldwijd verhandeld worden. Daarnaast is er zoiets als concurreren op informatie en transparantie. Als bedrijf A in Amerika iets zegt over het milieu, maar concurrent B in een ander land zwijgt daarover, dan krijgt B daar geheid vragen over.

In Nederland zal men dus ook te maken gaan krijgen van de werking van die Amerikaanse regels. Dat is zelfs het geval als er geen EU regels komen die precies het zelfde doel hebben.

Datacenters in de randstad

Waarom is het in Nederland  van belang te weten dat een toezichtouder in New York dwingt tot meer transparantie over milieu en duurzaamheid? Het antwoord zal sommige lezers bekend voorkomen. Wat we namelijk zullen zien is dat in ieder geval alle datacenters in de randstad, dus die onder NAP, meer en andere vragen, gaan krijgen over de veiligheid en continuïteit van de business.

De vragen zullen iet alleen komen van beleggers in de beursgenoteerde datacenters in en rond Amsterdam. Daar staan de meeste DC’s van het land en het hele gebied ligt echt onder NAP. Het zijn natuurlijk ook de klanten van die datacenters die daar weer over aan de bel gaan trekken.

Dit geeft de concurrentie die wel boven NAP staat weer een extra argument de eigen locatie te promoten. Wat dat betreft kunnen ze makkelijk profiteren van de (verplichte) aandacht voor het klimaat. Of dat ook opgaat voor de duurzaamheidsmaatregelen is een andere vraag.

 

(dit artikel verscheen eerder op ITchannelPRO)

Meer over
Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.