LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL_blauw_-_transparant

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen gebruikt voor noodstroomvoorziening.

Het datacenter heeft deze oplossing ontwikkeld in samenwerking met Eneria, een dealer van Caterpillar. Samen hebben zij de noodstroomvoorziening ontworpen, geïnstalleerd en getest. De oplossing bestaat uit zes Cat 3516B dieselelektrogroepen.

De samenwerking met Eneria en Caterpillar toont voor LCL de levensvatbaarheid van HVO100 in noodstroomsystemen aan. Het bedrijf heeft zich gecommitteerd om tegen het einde van dit decennium CO2-neutraal te zijn. Eneria zal ook doorlopend onderhoud en service bieden onder een Cat Customer Value Agreement (CVA). Nu het project in Aalst geslaagd is, is LCL van plan om de noodstroomoplossingen bij al haar datacenters in de komende twee jaar om te zetten om te werken op HVO.

Het noodstroomsysteem werd geïnstalleerd als onderdeel van een €15,5 miljoen kostende uitbreiding die het vloeroppervlak van LCL in Aalst verdrievoudigde. Tegelijkertijd werd voor de faciliteit een Tier III-certificering van het Uptime Institute behaald.

Lees ook
KSTAR en SIM Holland slaan handen ineen

KSTAR en SIM Holland slaan handen ineen

In tijden dat energievraagstukken complexer zijn dan ooit is er een groeiende groep van succesvolle bedrijven die hiervan weten te profiteren. “Dat is ons als pioniers in de energiemarkt niet ontgaan” aldus Peter Snijders verantwoordelijk voor de technische groothandel SIM Holland B.V. uit Sliedrecht.

Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Met de opkomst van onderzeese datacenters op verschillende locaties in de wereld, komt er ook steeds meer onderzoek naar de veiligheid van deze faciliteiten. Nieuwe studies suggereren dat onderzeese datacenters specifieke kwetsbaarheden hebben,

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1