Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

_e292d42c-0b23-4ab1-9d79-278e2bee17fb

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG), een technologisch onderzoeks- en adviesbureau.

In het rapport ‘ISG Provider Lens Private/Hybrid Cloud’ voor het VK wordt vastgesteld dat het land door de Brexit zijn brede markttoegang tot andere EU-lidstaten heeft verloren. Tegelijkertijd hebben de gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne geleid tot een sterke stijging van de energiekosten, waardoor dienstverleners gedwongen werden andere manieren te zoeken om hun stijgende operationele uitgaven te verlichten.

"Datacenters in het VK hebben moeite om diensten aan te bieden tegen dezelfde prijs als vóór de Brexit", zegt Ola Chowning, ISG-partner, Noord-Europa. "Een aantal van hen hebben geprobeerd hun contracten met eindgebruikers opnieuw te onderhandelen in een poging een deel van deze extra kosten door te berekenen.”

In de aanloop naar de afronding van de Brexit in 2020 verhuisden bedrijven uit verschillende sectoren naar andere EU-lidstaten, vooruitlopend op het verlies van markttoegang, aldus het ISG-rapport. Het is niet verrassend dat deze exodus een negatieve invloed heeft gehad op het digitale concurrentievoordeel van het VK. Volgens de IMD Digital Competitiveness Ranking van 2022 zakte het VK zelfs twee posities ten opzichte van de ranglijst van 2021 naar 16 van de 63 landen. Maar ondanks de Brexit zijn veel bedrijven nog steeds dicht bij de financiële handelshuizen van Londen gevestigd om latency te verminderen, zegt ISG.

Ondertussen hebben sterk stijgende energieprijzen, voor een deel als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, geleid tot consolidatie van datacenters in het VK, terwijl andere datacenters naar Dublin zijn verplaatst, aldus het ISG-rapport. Als reactie op deze marktvolatiliteit en om kosten te besparen, navigeren sommige ondernemingen in de regio weg van gevestigde serviceproviders naar kleinere specialisten voor hun vereisten voor cloud-transformatie.

Lees ook
Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Met de opkomst van onderzeese datacenters op verschillende locaties in de wereld, komt er ook steeds meer onderzoek naar de veiligheid van deze faciliteiten. Nieuwe studies suggereren dat onderzeese datacenters specifieke kwetsbaarheden hebben,

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.