Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

intel-ssd-datacenter-pcie

Een SSD die verdwenen was uit een datacenter van SAP in Walldorf is opgedoken op eBay. Dat meldt The Register in een artikel.

De Britse website meldt dat bronnen dicht bij het incident hebben aangegeven dat vorig jaar november vier SSD-schijven zijn verdwenen uit het datacenter in Baden-Württemberg, in het zuidwesten van Duitsland. “Een van de schijven dook later op eBay op en werd gekocht door een SAP-medewerker. Ze konden vaststellen dat het van SAP was. De schijf bevatte persoonlijke gegevens van honderd of meer SAP-medewerkers”, aldus het Engelse nieuwsbericht.

Uit een daaropvolgend onderzoek bleek dat de schijven waren gestolen. Tegelijkertijd bleek volgens The Register, dat er in het datacenter ook menselijke fouten en procedurefouten waren gemaakt.

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn met security-procedures in datacenters. Eerder al werd in Amerikaanse media bericht over enigszins vergelijkbare problemen in een Amerikaans datacenter van TikTok.

Het bericht eindigt bovendien met een verontrustende statistiek: al in 2019 ontdekte de Finse dataverwijderingsspecialist Blancco dat van een steekproef van 159 willekeurig gebruikte schijven op eBay in de VS en Europa, 42 procent (met andere woorden: 67 apparaten) iedereen met een basiskennis van IT in staat stelde om toegang te krijgen tot de gegevens die waren opgeslagen door hun vorige eigenaren. Maar liefst 15 procent bleek gegevens te bevatten die door cybercriminelen zouden kunnen worden misbruikt, aldus het bedrijf.

 

Meer over
Lees ook
IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt

Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm heeft de oprichting aangekondigd van een nieuwe Task Force, genaamd Video Brand-detectie of Video Fire Detection (VFD). Deze stap markeert voor de organisatie een belangrijke verschuiving in de benadering van brandveiligheid, door de integratie van videotechnologieën in de strijd tegen brandgevaar in onder andere datacenters. De zog1

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een nieuw keurmerk, BORG-A, ontwikkeld, gericht op de beveiliging van panden met een hoog risico. Ook datacenters vallen volgens het CCV in deze categorie. Dit certificatieschema is het resultaat van uitgebreide pilots en praktijkproeven bij beveiligingsbedrijven en is nu klaar voo1