Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

intel-ssd-datacenter-pcie

Een SSD die verdwenen was uit een datacenter van SAP in Walldorf is opgedoken op eBay. Dat meldt The Register in een artikel.

De Britse website meldt dat bronnen dicht bij het incident hebben aangegeven dat vorig jaar november vier SSD-schijven zijn verdwenen uit het datacenter in Baden-Württemberg, in het zuidwesten van Duitsland. “Een van de schijven dook later op eBay op en werd gekocht door een SAP-medewerker. Ze konden vaststellen dat het van SAP was. De schijf bevatte persoonlijke gegevens van honderd of meer SAP-medewerkers”, aldus het Engelse nieuwsbericht.

Uit een daaropvolgend onderzoek bleek dat de schijven waren gestolen. Tegelijkertijd bleek volgens The Register, dat er in het datacenter ook menselijke fouten en procedurefouten waren gemaakt.

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn met security-procedures in datacenters. Eerder al werd in Amerikaanse media bericht over enigszins vergelijkbare problemen in een Amerikaans datacenter van TikTok.

Het bericht eindigt bovendien met een verontrustende statistiek: al in 2019 ontdekte de Finse dataverwijderingsspecialist Blancco dat van een steekproef van 159 willekeurig gebruikte schijven op eBay in de VS en Europa, 42 procent (met andere woorden: 67 apparaten) iedereen met een basiskennis van IT in staat stelde om toegang te krijgen tot de gegevens die waren opgeslagen door hun vorige eigenaren. Maar liefst 15 procent bleek gegevens te bevatten die door cybercriminelen zouden kunnen worden misbruikt, aldus het bedrijf.

 

Meer over
Lees ook
Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij het controversiële TikTok laten zien hoe snel en gemakkelijk operationele procedures in datacenters overtreden kunnen worden. Theorie en praktijk lijken vaak ver uit elkaar te liggen. Met grote gevolgen voor de security in deze faciliteiten.

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-g1

Euralarm zet adviesraad op om branddetectie en -blussing te verbeteren

Euralarm zet adviesraad op om branddetectie en -blussing te verbeteren

De datacenterindustrie vormt een belangrijke doelgroep voor de branddetectie- en blussingssector. Voor datacenters is het cruciaal dat een belangrijke veiligheidsvoorziening als systemen voor de detectie en oplossing van rook- en brandincidenten op maat van digitale infrastructuren is ontwerpen en aangelegd. Hetzelfde voor andere branches als de i1