Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

datacenter

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een nieuw keurmerk, BORG-A, ontwikkeld, gericht op de beveiliging van panden met een hoog risico. Ook datacenters vallen volgens het CCV in deze categorie. Dit certificatieschema is het resultaat van uitgebreide pilots en praktijkproeven bij beveiligingsbedrijven en is nu klaar voor publicatie.

BORG-A dient als een essentieel instrument voor eigenaren van zogeheten ‘hoogrisicogebouwen’ en verzekeraars, waarbij de standaard beveiliging volgens de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0 niet voldoet. Het keurmerk focust op uitgebreide beveiligingsplannen voor gebouwen met een zeer hoog inbraakrisico, zoals musea, veilinghuizen, diamantairs en - zoals gezegd - datacenters. De meeste Nederlandse objecten vallen onder de VRKI-risicoklassen 1 tot en met 3 en kunnen adequaat beveiligd worden door gecertificeerde BORG-beveiligingsbedrijven. In complexe gevallen is echter een op maat gemaakt beveiligingsplan noodzakelijk.

Het certificeren van een beveiligingsplan onder BORG-A vindt plaats volgens de NEN-EN-ISO/IEC 17065 norm. BORG-A-adviseurs kunnen afwijken van de VRKI bij het opstellen van een plan. Het keurmerk waarborgt een combinatie van diverse beveiligingsmaatregelen, bekend als OBESCAR, wat staat voor organisatorisch, bouwkundig, compartimenterend, elektronisch, alarmerend, reactief en diefstalbeperkend.

Voor verzekeraars en opdrachtgevers is BORG-A van groot belang, aldus het CCV. Het biedt een onafhankelijk instrument voor het beheersen van complexe risico's. Het CCV onderhoudt het certificatieschema, terwijl certificatie-instellingen de kwaliteit van de beveiligingsplannen en de kwalificaties van personeel controleren. Het keurmerk garandeert dat het beveiligingsplan voldoet aan de strenge eisen die passen bij het risiconiveau.

BORG-B- en BORG-E-gecertificeerde beveiligingsbedrijven kunnen op basis van een BORG-A-beveiligingsplan direct starten met de implementatie van bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen. Een aparte risicoanalyse gebaseerd op de VRKI 2.0 is dan niet meer nodig.

De markt heeft enthousiast gereageerd op BORG-A, stelt CCV vast, dat aansluit op de waardering voor de huidige BORG-keurmerken (bouwkundige en elektronische beveiliging). De ontwikkeling van BORG-A werd ondersteund door verschillende stakeholders, waaronder Federatie Veilig Nederland, de politie, VNO-NCW/MKB-Nederland, en diverse andere organisaties.

In de eerste helft van 2023 zijn er pilots uitgevoerd bij zowel grote als kleine beveiligingsbedrijven, waarbij het BORG-A-certificatieschema uitgebreid getest en verbeterd is. Techniek Nederland en het CCV hebben hun samenwerking op het gebied van inbraakpreventie geïntensiveerd.

Het BORG-A-certificatieschema zal officieel ingaan op 2 januari 2024.    

 

 

 

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.