IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg by Annie Spratt

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt voor een breed scala aan sectoren, waaronder datacenters en de partijen die datacenters financieren.

De onderneming, die in 2019 van start ging, richt zich op het meten en monitoren van milieugerelateerde indicatoren en het bieden van integrale lifecycle-analyses. Daarbij richt men zich onder andere op investeerders die meer informatie nodig hebben over het beoordelen van de prestaties van bedrijven en de risico’s die zij lopen op het gebied van hun milieu-footprint.

Onlangs heeft Iceberg Data Lab, ook bekend als IDL, met succes een investering van 10 miljoen dollar opgehaald in een Serie A financieringsronde. Met de toenemende regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de EU Deforestation Regulation (EUDR) van de Europese Unie, evenals de aanbevelingen van de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), groeit de vraag naar nauwkeurige en betrouwbare milieu-informatie.

IDL's aanbod omvat meetgegevens zoals de Carbon Footprint, Science-Based 2°C Alignment (SB2A), Corporate Biodiversity Footprint (CBF), Positive Contribution en Green Scores. Vooral IDLs Corporate Biodiversity Footprint is bekend ind e financiële sector en wordt daar breed ingezet.

De financieringsronde werd geleid door venture capital-firma Beringea, in samenwerking met MAIF Avenir, AXA Investment Managers en bestaande investeerders. Matthieu Maurin, CEO en medeoprichter van IDL, benadrukt het belang van deze financiering en de ambitie om klanten te ondersteunen in hun transitie naar duurzaamheid, met als doel de negatieve effecten van klimaatverandering te verminderen en biodiversiteitsverlies tegen te gaan.

IDL onderscheidt zich naar eigen zeggen door het koppelen van gedetailleerde milieugegevens aan uitgebreide, door AI gestuurde oplossingen, die essentieel zijn voor financiers, maar ook eigenaren van bedrijven zoals datacenters.

Lees ook
Eurofiber met ESG-programma in EcoVadis wereldwijde top-1 procent best presterende bedrijven

Eurofiber met ESG-programma in EcoVadis wereldwijde top-1 procent best presterende bedrijven

Met de Ecovadis platinum positie behoort Eurofiber met zijn ESG-initiatieven wereldwijd tot de top 1% best presterende bedrijven van in totaal 130.000 beoordeelde bedrijven.

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.