Tennet kan starten met netversterking in Friesland na uitspraak Raad van State

Foto Windpark Friesland

De Raad van State heeft de bezwaren tegen het inpassingsplan 'Netversterking westelijk Friesland' ongegrond verklaard. Dat blijkt uit een bericht van Bouw en Installatie Hub. Dit opent de weg voor TenneT om na meer dan twee jaar vertraging te beginnen met de bouw van een nieuw hoogspanningsstation bij Bolsward. Het station wordt naast het al in aanbouw zijnde middenspanningsstation van regionale netbeheerder Liander geplaatst. Deze stap stelt de netbeheerders met name in staat om het elektriciteitsnet in dit deel van Friesland voor te bereiden op toekomstige bedrijfsaansluitingen.

Het nieuwe hoogspanningsstation bij Bolsward is van cruciaal belang voor de verdeling van elektriciteit in het gebied, vooral om duurzame initiatieven zoals het Windpark Fryslân op het IJsselmeer efficiënter aan te sluiten op het bestaande 110 kV-hoogspanningsnet in de provincie Friesland. Momenteel is Windpark Fryslân tijdelijk aangesloten op het elektriciteitsstation Oudehaske, bij Heerenveen.

Om het nieuwe hoogspanningsstation bij Bolsward te laten functioneren, is niet alleen het station zelf nodig, maar ook ondergrondse 110 kV-kabelcircuits die verbonden zijn met het 110 kV-net.

Een aantal omwonenden had bezwaar gemaakt tegen het inpassingsplan en de verleende omgevingsvergunningen. Hun zorgen richtten zich onder andere op mogelijke negatieve effecten op hun leefomgeving en de gezondheid van mens en dier vanwege blootstelling aan magneetvelden rondom het hoogspanningsstation. Deze bezwaren hebben geleid tot een beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Raad van State heeft deze bezwaren nu ongegrond verklaard.

TenneT verwacht het nieuwe elektriciteitsstation in gebruik te kunnen nemen in de zomer van 2025. Na de ingebruikname zal TenneT gedurende de daaropvolgende maanden zorgen voor de landschappelijke integratie van het station, waaronder beplanting en bestrating.

Lees ook
Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.