Tennet kan starten met netversterking in Friesland na uitspraak Raad van State

Foto Windpark Friesland

De Raad van State heeft de bezwaren tegen het inpassingsplan 'Netversterking westelijk Friesland' ongegrond verklaard. Dat blijkt uit een bericht van Bouw en Installatie Hub. Dit opent de weg voor TenneT om na meer dan twee jaar vertraging te beginnen met de bouw van een nieuw hoogspanningsstation bij Bolsward. Het station wordt naast het al in aanbouw zijnde middenspanningsstation van regionale netbeheerder Liander geplaatst. Deze stap stelt de netbeheerders met name in staat om het elektriciteitsnet in dit deel van Friesland voor te bereiden op toekomstige bedrijfsaansluitingen.

Het nieuwe hoogspanningsstation bij Bolsward is van cruciaal belang voor de verdeling van elektriciteit in het gebied, vooral om duurzame initiatieven zoals het Windpark Fryslân op het IJsselmeer efficiënter aan te sluiten op het bestaande 110 kV-hoogspanningsnet in de provincie Friesland. Momenteel is Windpark Fryslân tijdelijk aangesloten op het elektriciteitsstation Oudehaske, bij Heerenveen.

Om het nieuwe hoogspanningsstation bij Bolsward te laten functioneren, is niet alleen het station zelf nodig, maar ook ondergrondse 110 kV-kabelcircuits die verbonden zijn met het 110 kV-net.

Een aantal omwonenden had bezwaar gemaakt tegen het inpassingsplan en de verleende omgevingsvergunningen. Hun zorgen richtten zich onder andere op mogelijke negatieve effecten op hun leefomgeving en de gezondheid van mens en dier vanwege blootstelling aan magneetvelden rondom het hoogspanningsstation. Deze bezwaren hebben geleid tot een beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Raad van State heeft deze bezwaren nu ongegrond verklaard.

TenneT verwacht het nieuwe elektriciteitsstation in gebruik te kunnen nemen in de zomer van 2025. Na de ingebruikname zal TenneT gedurende de daaropvolgende maanden zorgen voor de landschappelijke integratie van het station, waaronder beplanting en bestrating.

Lees ook
Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.