Te grote stroomvoorzieningen zorgen voor energieverspilling in datacenters

In veel datacenters is de stroomvoorziening te ruim berekend, waardoor onnodig veel energie wordt verspild en datacenters op kosten worden gejaagd. Het optimaliseren van de stroomvoorziening kan datacenters dan ook een flinke kostenbesparing opleveren.

Dit meldt Amir Michael, oprichter van Coolan, in een blogpost. Google kwam eerder ook al tot de conclusie dat groepen servers in de praktijk minder piekvermogen verbruiken dan zij in theorie zouden moeten doen. Hier bleek een gat van 7 tot 16% tussen te zitten. De verspilling die Coolan detecteert is echter fors hoger.

Te veel capaciteit

Het bedrijf heeft de proef op de som genomen door met behulp van eigen software 1.600 nodes gescand bij een cloud provider. Hieruit blijkt dat bij de stroomvoorziening van de meeste servers op slechts 30% van het maximale vermogen opereren. In veel gevallen is de stroomvoorziening berekent op een veel hogere capaciteit dan servers daadwerkelijk nodig hebben.

De meeste stroomvoorzieningen hebben een optimale belasting, waarbij zij een efficiëntie van ongeveer 95% leveren. Indien de stroomvoorziening echter op slechts 30% van zijn maximale capaciteit opereert bedraagt deze efficiëntie volgens Coolan nog maar 5%. Hier is dan ook veel winst te behalen.

Koeling

Het extra vermogen dat wordt gebruikt wordt in de praktijk omgezet in warmte. Dit zorgt dat de temperatuur in het datacenter verder oploopt dan noodzakelijk, waardoor koelinstallaties onnodig hard moeten werken. Ook hierdoor wordt veel energie verspild. Bij de cloud provider waar Coolan zijn metingen heeft uitgevoerd kan door het optimaliseren van de stroomvoorziening een jaarlijkse kostenbesparing van 30.000 dollar worden gerealiseerd.

Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.