Te grote stroomvoorzieningen zorgen voor energieverspilling in datacenters

In veel datacenters is de stroomvoorziening te ruim berekend, waardoor onnodig veel energie wordt verspild en datacenters op kosten worden gejaagd. Het optimaliseren van de stroomvoorziening kan datacenters dan ook een flinke kostenbesparing opleveren.

Dit meldt Amir Michael, oprichter van Coolan, in een blogpost. Google kwam eerder ook al tot de conclusie dat groepen servers in de praktijk minder piekvermogen verbruiken dan zij in theorie zouden moeten doen. Hier bleek een gat van 7 tot 16% tussen te zitten. De verspilling die Coolan detecteert is echter fors hoger.

Te veel capaciteit

Het bedrijf heeft de proef op de som genomen door met behulp van eigen software 1.600 nodes gescand bij een cloud provider. Hieruit blijkt dat bij de stroomvoorziening van de meeste servers op slechts 30% van het maximale vermogen opereren. In veel gevallen is de stroomvoorziening berekent op een veel hogere capaciteit dan servers daadwerkelijk nodig hebben.

De meeste stroomvoorzieningen hebben een optimale belasting, waarbij zij een efficiëntie van ongeveer 95% leveren. Indien de stroomvoorziening echter op slechts 30% van zijn maximale capaciteit opereert bedraagt deze efficiëntie volgens Coolan nog maar 5%. Hier is dan ook veel winst te behalen.

Koeling

Het extra vermogen dat wordt gebruikt wordt in de praktijk omgezet in warmte. Dit zorgt dat de temperatuur in het datacenter verder oploopt dan noodzakelijk, waardoor koelinstallaties onnodig hard moeten werken. Ook hierdoor wordt veel energie verspild. Bij de cloud provider waar Coolan zijn metingen heeft uitgevoerd kan door het optimaliseren van de stroomvoorziening een jaarlijkse kostenbesparing van 30.000 dollar worden gerealiseerd.

Lees ook
Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1