Subsidieregeling voor kleine waterstofprojecten interessant voor datacenters

derek-sutton-rfgsYFb_5ow-unsplash.jpg

Het nieuwe subsidiepakket van 250 miljoen euro die het kabinet eerder heeft aangekondigd is ook interessant voor de datacentersector. De regeling is bedoelde voor het ondersteunen van kleinschalige elektrolyseprojecten gericht op de productie van groene waterstof in Nederland.

Deze financiële impuls is bedoeld om de ontwikkeling en implementatie van waterstoftechnologie op kleinere schaal te stimuleren, en zo bij te dragen aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen. De beschikbare subsidie zal naar verwachting worden verdeeld onder een beperkt aantal projecten (5 tot 10), elk met een capaciteit tot maximaal 50 megawatt. De officiële inschrijving voor deze regeling gaat van start eind november, met een beoogde bekendmaking van de geselecteerde projecten begin 2024. Een belangrijke voorwaarde van de subsidie is dat de projecten binnen vier jaar, dus uiterlijk in 2028, moeten worden voltooid.

Met deze regeling beoogt het kabinet de totale elektrolysecapaciteit in het land te vergroten met 200 megawatt. De focus ligt op projecten die hun energie uitsluitend uit hernieuwbare bronnen zoals zon of wind halen. Hiermee hoopt de overheid dat kleinere partijen ervaring opdoen met elektrolyse, zodat de opgedane kennis en ervaringen kunnen bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van toekomstige projecten.

Doordat de subsidieregeling bedoeld is voor kleinere projecten en dus vaak lokale gebruikers is de regeling ook interessant voor datacenters. Bovendien komen projecten in aanmerking die bedoeld zijn om netcongestie te voorkomen door tijdelijke opslag van waterstof. In deze context komen datacenters ook als potentiële doelgroep naar voren. Groene waterstof kan immers een rol spelen in de energievoorziening van datacenters, die een constante en betrouwbare stroomvoorziening vereisen. Door gebruik te maken van groene waterstof kunnen datacenters hun ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan de energietransitie.

 

Lees ook
Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcelona...

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...